Eritrea i Etiòpia signen la pau que posa fi a 20 anys de guerra
Els dos països obriran ambaixades i rutes aèries i treballaran plegats als ports eritreus
BarcelonaEritrea i Etiòpia han deixat d'estar en guerra. Els dos països han signat aquest dilluns una declaració "de pau i d'amistat" conjunta a la capital eritrea, Asmara, que suposa la fi de les hostilitats d'un dels conflictes més longeus del continent africà.
L'acord signat pel president eritreu, Isaias Afwerki, i el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, suposa tornar a l'escenari de l'any 2000, quan els dos països van acordar les fronteres després que Eritrea s'independitzés a través d'un referèndum set anys abans, i pel quals se cedia la sobirania de la ciutat de Badme al nou estat. No obstant, Etiòpia mai va reconèixer aquesta decisió i ha ocupat durant aquest temps la regió.
Isaias i Abiy han afirmat que l'acord suposa l'obertura d'una porta "a una nova era de pau i amistat" i han assegurat el compromís de treballar plegats per "promoure la cooperació en les àrees política, econòmica, social, cultural i de seguretat".
A la reunió, la primera en vint anys entre els líders dels dos països, s'ha acordat també l'obertura de les ambaixades, així com de rutes aèries directes entre tots dos països i el desenvolupament conjunt dels ports eritreus, una de les prioritats etíops, ja que des de la independència d'Eritrea Etiòpia no té sortida al mar. De fet, des de la seva arribada al poder, Abiy Ahmed s'ha plantejat negociacions amb altres països de la regió, com Somàlia o Djibouti.
Líders africans com el president de Kènia, Uhuru Kenyatta, i el ruandès Paul Kagame han felicitat els dos mandataris per agafar el camí del diàleg. I el bloc de països que conformen l'Autoritat Intergovernamental de Desenvolupament (IGAD) han elogiat "la normalització de relacions" que "indubtablement beneficiarà els pobles de tots dos països".
No obstant això, quan aquesta comissió va decidir concedir Badme a Eritrea, epicentre de la guerra, Etiòpia es va retractar del seu compromís i el llavors primer ministre etíop, Meles Zenawi, va assenyalar que només acceptaria aquest dictamen "en principi".
Des de llavors i fins a l'arribada Abiy al càrrec, l'abril passat, les relacions entre els dos països de l'Àfrica oriental no havien avançat.
L'Acord d'Alger és impopular a Etiòpia, on molts ciutadans es creuen traïts pel govern després que el seu país guanyés la guerra amb Eritrea, en la qual el mateix Abiy va combatre com a membre de la unitat de radiocomunicació de l'exèrcit.