Erdogan envia un SMS als turcs en què demana que defensin la democràcia
El president turc diu que el cop d'estat és un "regal de Déu" i anuncia una purga dels militars rebels per fer "neteja" a l'exèrcit
BarcelonaEl president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha enviat un missatge de mòbil a milions d'usuaris en què demana a la ciutadania que surti als carrers per defensar la democràcia del país. "Estimats fills de la nació turca. Això és un intent [de cop] d'un reduït grup com va passar als 70 contra la nació", diu el missatge.
El text demana a l'"honorable nació turca": "Defensa el teu honor, defensa el teu país. Defensa la teva democràcia i la teva pau". "Us insto a sortir als carrers en contra d'aquest reduït grup per defensar la vostra democràcia, la vostra nació. Defenseu el vostre Estat", conclou el missatge.
El cop fallit permetrà depurar l'exèrcit
El president turc ha qualificat aquest dissabte l'intent de cop d'estat com un "regal de Déu" que permetrà depurar l'exèrcit, un cos considerat majoritàriament defensor o més pròxim a posicions prooccidentals i laïcistes. De fet, al conegut com a 'sultà turc' li ha faltat temps per començar a destituir alguns militars d'alt rang.
Erdogan ha aterrat aquesta matinada a l'aeroport d'Istanbul, procedent d'una localitat costanera on passava uns dies de descans, poc després que el seu govern declarés fallit l'alçament militar, que segons algunes fonts ha deixat una seixantena de morts. El president ha promès mà dura contra els militars rebels. "Aquest alçament, aquest moviment, és un gran regal de Déu per a nosaltres perquè l'exèrcit serà netejat", ha afirmat en una roda de premsa. Erdogan ha acusat els militars colpistes de sublevar-se contra un govern que compta amb "el poder del poble" i ha afirmat que "pagaran cara la traïció".
L'intent de cop ha evidenciat el fort suport popular d'Erdogan, amb milers de ciutadans que van desafiar el toc de queda dels militars per sortir als carrers de les grans ciutats turques i exigir que tornessin a les casernes dels militars.
La imatge d'adhesió popular reforça el poder electoral d'Erdogan, que fa catorze anys que és al poder. Primer com a primer ministre, encadenant majories absolutes des del 2003, i a partir del 2014, com a president. En les últimes eleccions va obtenir el suport del 51,8% del cens.
En contrast amb aquesta gran acceptació de la seva societat, la figura d'Erdogan és vista com la d'un aliat incòmode per a la Unió Europea, que li ha tancat la porta diverses vegades a l'accés al club. La seva irrupció a la política turca va donar al principi una esperança perquè es va presentar com un "islamista moderat", però al llarg dels anys ha dictat mesures allunyades de la idea de la Turquia moderna i laica somiada per Mustafà Kemal Atatürk.