Erdogan i Putin eviten el xoc per l'assassinat de l'ambaixador rus

Els dos líders volen mantenir les bones relacions per pactar una sortida a Síria

Homenatge a l'ambaixador rus a assassinat  Turquia, avui a Moscou.
C. Mas / A. Moyà
21/12/2016
4 min

BarcelonaTurquia va repatriar ahir el cos de l’ambaixador rus Andrei Karlov, assassinat dilluns a trets mentre presentava una exposició fotogràfica a Ankara. Les restes del diplomàtic van viatjar cap a Moscou després d’una cerimònia solemne que es va celebrar a l’aeroport i que va ser presidida pel subsecretari d’Exteriors turc. Karlov va ser acomiadat amb tots els honors en una terminal on imperava un dol rigorós: símbol de la voluntat turca de preservar les fràgils relacions diplomàtiques amb Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com a mínim, així ho interpreta l’investigador del Cidob Eduard Soler. “Ni Rússia ni Turquia estan interessats en aquest moment a empitjorar les relacions. Posaran terra pel mig i si cal buscaran un boc expiatori i compraran narratives útils –encara que siguin poc creïbles– als seus interessos nacionals i en política exterior”, explica.

Síria, la font del conflicte entre els dos països

Fa uns mesos Ankara i Moscou estaven més lluny que mai per la guerra siriana, amb Putin intervenint per salvar el règim de Baixar al-Assad i Erdogan com el líder que més clarament feia costat als rebels. Les relacions van tocar fons quan l’aviació turca va abatre un caça rus que operava a la frontera amb Síria.

Però l’evolució del conflicte ha acabat abocant Erdogan a posicions més pragmàtiques. Conscient que la intervenció russa i iraniana al costat d’Al-Assad acabaria forçant la caiguda d’Alep, últim feu urbà de l’oposició, Turquia va prioritzar el que realment és un interès nacional: bloquejar l’avenç dels kurds de Síria per evitar la continuïtat del seu territori al llarg de la frontera. L’exèrcit turc ocupa ara una part del territori sirià, una zona on té previst construir grans ciutats amb refugiats sirians àrabs. L’operació s’ha fet d’acord amb Rússia.

“Alep mai no ha sigut una línia vermella per a Erdogan a Síria: només ho són els kurds”, explica Javier Albarracín, de l’Institut Europeu de la Mediterrània. L’expert recorda també com Erdogan i el seu entorn han anat moderant el seu discurs per acceptar que Al-Assad segueixi al poder.

De fet, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, després de reunir-se ahir amb els seus homòlegs de Turquia i l’Iran a Moscou, va dir que els tres països estan d’acord que la prioritat ara mateix a Síria és combatre el terrorisme i no que hi hagi un canvi de règim. Lavrov va explicar també que estan decidits a “rellançar el procés polític per posar fi a la guerra a Síria”, promovent un alto el foc a tot el país.

La reunió a tres bandes va estar marcada, inevitablement, per l’assassinat de Karlov en mans d’un policia turc que va fer un clam de venjança abans de ser abatut. “No oblideu Alep. No oblideu Síria. Fins que els nostres germans no n'estiguin segurs, vosaltres tampoc tindreu seguretat”, va dir l’assaltant. Un atac que no ha reivindicat cap organització terrorista. “Independentment de qui hi hagi al darrere de l’atemptat, ho sabrem. Podeu estar segurs que els trobarem”, va dir ahir el ministre de Defensa turc, Fikri Isik.

L'ambaixador rus estès al terra mortalment ferit amb l'atacant encara pistola en mà.

Turquia deté set persones de l’entorn de l’assassí

Amb aquest objectiu, les autoritats turques han detingut fins ara set persones de l’entorn de l’assassí –entre ells cinc familiars– en relació amb els fets. Després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el rus, Vladímir Putin, acordessin el missatge de condemna a l’atemptat i apuntessin a una provocació per empitjorar les relacions entre els dos països, ahir agents russos es van desplaçar a la capital turca per participar en la investigació.

Entre els detinguts hi ha els pares, la germana, el company d’habitació i tres familiars més de l’agressor, identificat com a Mevlut Mert Alintas, de 22 anys, un policia antiavalots que no estava de servei. Andrei Karlov va morir a l’acte per diversos trets de bala que l’agent li va disparar per l’esquena mentre feia un discurs inaugural. La policia va matar l’atacant al moment.

Putin reforça la seguretat dins i fora de Rússia

Vladímir Putin va ordenar ahir que es reforcin les mesures de seguretat dins i fora del país després de l’assassinat de Karlov i en vista de l’atemptat terrorista de dilluns a Berlín, que va provocar la mort de 12 persones en un mercat de Nadal, i que el líder rus ha condemnat fent una crida a “unir els esforços per la lluita contra el terrorisme internacional”. “Els bandits ho sentiran en carn pròpia”, va dir en referència a les noves mesures de seguretat.

“Demano als serveis secrets que adoptin mesures addicionals per garantir la seguretat dins de Rússia i a l’exterior, i reforçar la protecció de les delegacions diplomàtiques i dels seus treballadors”, va expressar Putin. El president rus també va fer referència al “vil” i “dolorós” assassinat del seu ambaixador a Turquia. L’últim gran atemptat islamista contra el país va ser a finals del 2013, quan dos atacs suïcides van matar 34 persones a Volgograd.

stats