Entra en vigor la prohibició del burca en escoles, hospitals i transport públic a Holanda

La polèmica llei multa amb 150 euros les persones que portin peces de roba que tapin la cara

Una dona amb el vel integral camina pels carrer de Rotterdam
Efe
01/08/2019
2 min

La HayaA partir d'avui no es pot portar la cara tapada en àrees públiques a Holanda. La polèmica prohibició de l'ús de peces de roba que amaguin el rostre, com ara el passamuntanyes i el burca, ha provocat malestar entre les parts que han d'aplicar la llei, que estableix una multa de 150 euros per a qui la incompleixi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llei, ratificada l'estiu passat pel Senat, defineix la prohibició com a parcial i no com a total, perquè només es limita l'ús d'aquestes peces de roba en àrees públiques com escoles, hospitals, transport públic i edificis governamentals. En aquests casos, només està permès utilitzar-les quan es tracta d'una necessitat de protecció per qüestions de salut, seguretat, esport o feina.

Tot i que estava previst que entrés en vigor a principis de juliol, les escoles van demanar un ajornament perquè l'aplicació no compliqués el final de curs.

Els conductors d'autobusos i trens tenen l'obligació de no permetre l'entrada a una persona que porti la cara tapada, però no estan autoritzats a fer complir la llei. És per això que les empreses de transport han deixat clar que els conductors informaran els passatgers de la prohibició però evitaran qualsevol xoc amb ells, i tampoc aturaran el vehicle fins que arribi la policia per no provocar retards en les línies.

Per la seva banda, la policia ja ha respost que no farà el seguiment de cap tren on hi hagi una persona infringint la llei i ha recordat que entrar en una comissaria amb un burca o un passamuntanyes és incomplir la norma.

A més, la Federació Holandesa de Centres Mèdics Universitaris ha rebutjat frontalment aplicar la llei per por que les dones amb burca evitin l'atenció mèdica si no tenen permès entrar al centre, i adverteix que els hospitals "no s'haurien d'encarregar d'aquesta tasca, que és responsabilitat de la policia i el poder judicial".

Davant els dubtes que genera l'aplicació de la llei, el portaveu del ministeri holandès de l'Interior ha assegurat que continuaran parlant amb les autoritats competents per discutir-ne la implementació.

La proposta de la prohibició va arribar de l'ultradretà Geert Wilders, que va exigir la prohibició total del burca perquè, segons ell, impedia la integració de les dones en la vida social i laboral del país. En resposta a aquesta prohibició, el partit islamista de Rotterdam NIDA es va oferir a pagar les multes a les dones que volguessin continuar utilitzant aquesta peça de roba en espais públics, i va alertar que "la llibertat de religió està en joc" i que "aquesta norma condueix a l'estigmatització i a l'aïllament" de les dones que fan servir el vel integral.

Amb aquesta llei, Holanda segueix els passos de Dinamarca, França i Bèlgica, on la prohibició s'amplia fins als carrers, després que el Tribunal Europeu dels Drets Humans dictaminés el 2014 que aquest tipus de lleis no violen les llibertats religioses.

stats