Internacional15/01/2020

Primer enfrontament entre Sanders i Warren abans de les primàries demòcrates

A tres setmanes dels caucus d’Iowa, cap candidat és el clar favorit

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

WashingtonA aquestes altures de la pel·lícula, qualsevol votant que hagi seguit amb una mica d'atenció la cursa demòcrata a la Casa Blanca coneix més o menys les idees rere els principals precandidats (tret potser de les del multimilionari Tom Steyer, que sembla més un comentarista de les dels altres). Pot simpatitzar amb l'esquerra de Bernie Sanders i Elizabeth Warren o amb la versió una mica més conservadora del Partit Demòcrata de Joe Biden, Pete Buttigieg i Amy Klobuchar, però és probable que si se sondegés l'entusiasme, la motivació per derrotar Donald Trump és més gran que la il·lusió que generen. El format i l’extensió de debats com el d'aquesta matinada a Iowa no hi ajuden, i ningú enlluerna per sobre dels altres.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'últim debat televisat previ a l'obertura de les primàries demòcrates arribava amb la morbositat de la ruptura d'un pacte de no agressió. Warren i Sanders, amb programes gairebé bessons, feia mesos que evitaven el conflicte. Però una filtració de la senadora a la CNN sembla haver enterbolit la relació. Warren va suggerir que Sanders li va dir durant una conversa privada que una dona no podia ser presidenta dels Estats Units. Això sí, no va explicar el context del comentari, que el senador nega haver fet. Sanders assegura que ja va defensar fa trenta anys que una dona podia ser presidenta. I Warren, que ella i Amy Klobuchar eren les úniques que mai havien perdut unes eleccions, al contrari que els homes que les acompanyaven a Iowa. Al final del debat, ja sense micros oberts, Bernie Sanders i Elizabeth Warren es van creuar a l'escenari i van intercanviar una breu però tensa conversa, que va començar després que ella es negués a donar-li la mà.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta matinada de dijous s'ha filtrat l'àudio d'aquella conversa i se sent com Warren li retreu a Sanders que l'hagi deixat com a "mentidera" durant el debat, en negar la suposada conversa que ella va explicar. "Crec que m'has dit mentidera en la televisió nacional", li diu Warren al senador, que li respon: "No parlem d'això ara aquí, ja tindrem aquest debat, tu també m'has dit mentider". Sanders no acaba del tot la seva resposta i marxa de l'escenari visiblement incòmode.

Aquesta escena, que sembla que reflecteix certa ansietat de la senadora per capgirar unes enquestes que li han anat a la contra les últimes setmanes, i el duel de versions sobre el que va dir l'un i l'altre va ser el més cridaner d'un debat que va reincidir en els discussions sobre els plans sanitaris divergents i en les febleses i fortaleses de cadascun dels candidats per derrotar Donald Trump. Un debat sobre el qual va sobrevolar des de l'inici l'amenaça d'una guerra amb l'Iran després de l'assassinat del general Qasem Soleimani i la posterior represàlia de Teheran. Bernie Sanders va aprofitar per subratllar les seves diferències amb Joe Biden, de qui va recordar que va votar al seu dia a favor de la invasió de l'Iraq. Respecte a aquell vot, Biden va dir: "Va ser un error i ho reconec".

Cargando
No hay anuncios

Davant de l'espectacle del president, la sobrietat dels contrincants demòcrates. Tres setmanes abans dels caucus d'Iowa, primera convocatòria de les primàries, encara no hi ha un favorit clar. Warren, Sanders, Biden i Buttigieg s'han alternat en el lideratge de les enquestes del primer estat a votar. No és per falta d'idees, però per ara no s'entreveu l'antídot contra Trump. Potser conscient, Bernie Sanders va apuntar que l'única forma de derrotar el president és "amb una campanya d'energia i entusiasme" que aconsegueixi mobilitzar "la participació més alta en la història d'aquest país".

Per a l'exvicepresident Joe Biden la clau rau, però, "en qui pot unir tot el partit". Unitat per a la qual es considera el més qualificat, també perquè segueix sent qui sembla atraure més votants afroamericans, claus per a les dues victòries de Barack Obama el 2008 i 2012. Una comunitat que va poder seguir per televisió un debat, per cert, en què no figurava ni un sol candidat afroamericà ni de cap altra minoria ètnica.