Estats Units

Els embolics judicials de Trump es multipliquen

Un jutge ha de decidir dijous si fa públic l'atestat de l'escorcoll de la mansió de Florida

Marta Campabadal Graus
3 min
Donald Trump a la sortida d'una conferència

Nova YorkÚltimament, Donald Trump ocupa més titulars que quan era a la Casa Blanca. I és que l'expresident acumula casos als tribunals: presumptes intents de manipulació dels resultats de les eleccions, evasió d'impostos i el cas dels documents classificats que es va endur a casa seva al deixar la presidència. Aquesta setmana han declarat al jutjat a Geòrgia i Nova York dos dels seus homes de confiança, i ara un jutge ha de decidir si fa públics els indicis que van portar l'FBI a escorcollar la seva mansió de Florida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jutge federal Bruce E. Reinhart de l’Audiència de Florida, on és Mar-a-Lago, el club privat de l’expresident a Palm Beach, ha determinat que "el públic ha de tenir tanta informació com sigui possible", com han reclamat diversos grans mitjans de comunicació, però el departament de Justícia argumenta que la revelació pot malmetre les investigacions. El jutge ha donat de marge fins dijous vinent al migdia perquè el govern li enviï les versions “redactades” de la declaració, sense noms i que omet alguns detalls, abans de decidir si n'ordena la publicació.

Giuliani i el frau a Geòrgia

L'advocat de Trump, Rudy Giuliani, que va ser l’alcalde republicà de Nova York entre el 1994 i el 2001, ha declarat aquesta setmana com a investigat davant d’un tribunal d'Atlanta per l’intent de frau electoral a l’estat del sud durant les eleccions en què Trump va perdre la presidència. El desembre del 2020, Giuliani va recórrer el país assegurant que els demòcrates havien robat les eleccions a Trump a Geòrgia. Malgrat l’expectativa que ha generat el judici, no se sap què va dir l'exalcalde en la seva compareixença, que es va allargar sis hores.

El governador republicà de l’estat de Geòrgia, Brian Kemp, va presentar el mateix dia de la declaració una moció al·legant que la investigació es va dur a terme "amb finalitats polítiques inadequades" i demanant al tribunal que anul·li una citació perquè donés el seu testimoni a finals d'aquest mes.

Frau fiscal a l'Organització Trump

Un altre front obert per a Trump són els draps bruts dels seus negocis. Allen Weisselberg, l’exdirector financer de l'empresa familiar de l'expresident, s'ha declarat culpable de quinze càrrecs. Aquesta setmana ha admès haver cobrat més d'1,7 milions de dòlars en extres no declarats al Tresor, incloses les matrícules escolars dels seus nets, el lloguer d'un apartament a Manhattan i els pagaments d'un cotxe de luxe, entre d’altres. D’aquesta manera, Weisselberg va arribar a un acord amb els fiscals que podria convertir-lo en un testimoni essencial contra l'empresa dels Trump en un judici aquesta tardor. L'advocat de Weisselberg, Nicholas Gravante Jr., va dir que el seu client es va declarar culpable "per posar fi al cas i als malsons legals i personals que li ha causat a ell i a la seva família durant anys".

L’acord de culpabilitat obliga Weisselberg a declarar “sincerament” com a testimoni de l'acusació quan l'Organització Trump sigui jutjada a l'octubre per ajudar els seus executius a evadir impostos. Si l’empresa dels Trump és condemnada, podria enfrontar-se a multes equivalents al doble de la quantitat d'impostos estafats, a més d'haver de canviar les seves pràctiques comercials.

Weisselberg està condemnat a cinc mesos a la presó de Rikers Island, al barri de Queens de la ciutat de Nova York, d’on podrà sortir en llibertat condicional en poc més de tres mesos si té un comportament adequat i paga els gairebé 2 milions de dòlars que deu en impostos, sancions i interessos. De moment estarà en llibertat sota fiança fins que sigui condemnat formalment després del judici de la companyia de Trump.

A l’espera de veure com es resolen tots els fronts que té oberts, està clar que les setmanes i mesos que venen seran claus en el camí de Trump a la Casa Blanca per a les eleccions del 2024. Però si l'expresident formalitza la seva candidatura serà molt més complicat per a la Fiscalia processar-lo.

stats