Internacional19/03/2018

Putin, el 'tsar' del Kremlin

El president guanya sis anys més de poder amb uns resultats històrics, de més del 75%

Natàlia Boronat
i Natàlia Boronat

MoscouVictòria històrica del 'tsar' Putin. Els russos han donat en les eleccions presidencials d'aquest diumenge un nou i incondicional vot de confiança a Vladímir Putin, l’home que des de l’any 2000 guia el destí de Rússia i es projecta als seus ciutadans com l’únic garant possible de l’estabilitat. Amb el 80% de l’escrutini, Putin obté el 76,1% dels vots, la victòria més contundent que ha obtingut des dels seus inicis l'any 2000, fins i tot més del què havien previst les enquestes preelectorals.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Sóc part del vostre equip. Gràcies pel fet que som un equip potent amb molts milions de persones. Ens espera l’èxit! Sí!”, ha cridat un Putin victoriós a la multitud que a la nit s’ha congregat a la plaça Manézhnaia de Moscou en un concert de suport al president i de celebració dels quatre anys de l’annexió de Crimea. "Viuré fins els 100 anys?", ha preguntat el president, que ha ironitzat que preguntar-li ara per aspirar a un nou mandat a partir del 2024 és "graciós".

Cargando
No hay anuncios

Segons l'escrutini provisional, Pàvel Grudinin, el candidat del Partit Comunista, obté un 12,3% i Vladímir Jirinovski, del Partit liberal democràtic de Rússia, un 5,9%. Els altres cinc candidats es quedarien amb prop d’un 1% dels vots.

Cargando
No hay anuncios

Aleksei Navalni, la veu actual més crítica, apartat de les eleccions per condemnes de frau, va acusar el Kremlin d’augmentar artificialment la mobilització a les urnes. Navalni havia fet una crida a boicotejar les eleccions i el seu equip d’observadors arreu del país va denunciar moltes irregularitats. L’organització de defensa dels drets dels electors Golos també va constatar nombrosos casos d’urnes reomplertes i de vots múltiples. Demà dilluns s’espera la valoració final dels observadors internacionals.

Pressions per anar a votar

Segons dades encara provisionals, la participació va ser de prop del 60% (cinc punts per sota de la del 2012). Interessava una participació alta per legitimar la victòria i s’ha fet servir molt el recurs administratiu per pressionar la gent: bombardeig de propaganda per anar a votar, missatges de la Comissió Electoral Central al mòbil, regalets als electors, molts ciutadans han constatat pressions a caps de molts col·lectius professionals i estudiantils per a què instessin a acudir a les urnes al seu personal que en alguns casos ho havia de demostrar amb una fotografia. A l’entrada de la Biblioteca Gógol de Moscou desenes de persones es volien fer fotos ben emmarcades entre el cartell que indicava Col·legi electoral número 83 i la porta decorada amb globus amb els colors de la bandera russa. “Volem la fotografia de record. Hem votat Putin perquè el país es desenvolupa de manera estable, encara que hi hagi una mica d’estancament”, assegurava una parella de 30 anys amb una nena de cinc a qui tota l’estona li deien: “Hem votat Putin”.

Cargando
No hay anuncios

La Marina i el seu fill Mikhaïl, de 26 anys, i l’Anna, de 30, coincidien en què havien votat tots Putin. “Jo dubtava fins a l’últim moment, però la provocació del Regne Unit m’ha fet decidir. No ens coneixen, no saben que aquests atacs encara uneixen més els russos”, advertia la Marina. “Fins que l’oposició no s’uneixi i es consolidi no hi ha res a fer, per això he votat Putin, encara que simpatitzo més els comunistes”, argumentava el fill. I la filla no vol que a Rússia passi el que està passant a Ucraïna, “que arriben uns al poder que defensen els interessos dels Estats Units”.

Cargando
No hay anuncios

La Irina, de 70 anys, va votar l’opositora Ksènia Sobtxak, que per ella és “la jove promesa de la política russa, sembla molt honesta i fa molta feina per denunciar la corrupció”. “Hi ha molta gent molt vàlida per fer política a Rússia però els aparten”, assegurava aquesta jubilada que té l’esperança que els seus néts visquin amb més diversitat política que la que li ha tocat a ella.

Cargando
No hay anuncios

El Iaroslavl, 31 anys, va votar el veterà candidat del partit liberal Iàbloko, Grigori Iavlinski, perquè “és l’únic que m’agrada, és proeuropeu i està en contra de les guerres”. El Iaroslavl té clar que aquestes eleccions no són serioses i dubtava si boicotejar-les o no però a última hora va preferir assegurar-se que el seu vot no l’utilitzaria un altre.

Una parella d’uns 35 anys que està fascinada per Barcelona confessaven que tots dos havien votat Putin perquè no hi havia ningú més. Ella, però, hauria votat Sobtxak: “és molt interessant tot el que diu, contra la corrupció, és molt honesta però no m’ha quedat clar què faria si arribés al poder”.

Cargando
No hay anuncios

L’Antonina Ivànovna, observadora del Partit Comunista de 75 anys, defensava Grudinin: “no és comunista però voldria aplicar a Rússia la via socialista de desenvolupament que li ha funcionat a la seva explotació, el Sovkhoz Lenin”. A dins el col·legi hi havia dos homes que feien un espectacle per fer-se una foto en què es veiés tot bé: el que votava, l’urna i la papereta amb la quarta casella marcada, Vladímir Putin. Mentre sortien i comentaven la jugada, deien que enviaven la foto al xat de la feina i es van allunyar dient “ja està, ja podem anar a celebrar-ho”.