Rússia sorteja apartaments i cotxes entre els electors que acudeixin a les urnes

Vladímir Putin busca una participació elevada per apuntalar la seva legitimitat a les legislatives

Una dona introdueix una papereta en un col·legi electoral a l'assentament de Bolshoy Kunaley a la República de Buriatia, Rússia
17/09/2021
3 min

MoscouEl partit del president rus, Vladímir Putin, s'ha preparat el terreny els últims mesos per a les eleccions legislatives d'aquest cap de setmana: ha escapçat l’oposició i ha aprovat mesures populars per guanyar-se l’electorat. L'objectiu principal de Rússia Unida és obtenir una gran participació que legitimaria tot el procés. La votació va arrencar divendres amb vot electrònic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es pot dir que la campanya electoral com a tal va començar el 31 d’agost, quan Putin va anunciar bonificacions d’entre 100 i 200 euros per a policies, militars, bombers i pensionistes: grups importants de votants de Rússia Unida. Aquests pagaments han anat acompanyats de subsidis a altres col·lectius, com les famílies amb fills petits o amb discapacitats. Per incentivar més la participació, el govern rus ofereix als electors que acudeixin a les urnes el sorteig d’apartaments, cotxes o vals de fins a 1.150 euros al canvi, que es poden bescanviar a moltes botigues. Ja ho va fer al referèndum constitucional del 2020, així com a la campanya de vacunació que va començar aquest febrer.

Imatge de la propaganda que han rebut els votants

Fins a la supermajoria

La victòria de Rússia Unida està més que cantada. Kristiina Silvan, investigadora de l’Institut Finlandès d’Afers Exteriors, apunta que “la població espera que el partit de Putin guanyi, el que està per veure és si tindrà una majoria o una supermajoria”. La victòria de l’oficialisme rus i el control de la Duma és una part clau de la reelecció de Vladímir Putin, que, gràcies a la reforma constitucional de l'any passat, legalment podria mantenir-se al poder fins al 2036.

Però Putin vol aparentar una certa normalitat democràtica. Denis Kolesnik, analista polític, explica que "a pesar de la manca de transparència i els estàndards democràtics generalment baixos a Rússia, encara és necessari mostrar un cert grau de suport públic”. Conclou que “per tant, és menys arriscat excloure candidats de les eleccions que dibuixar resultats impossibles”.

L’únic partit que li pot fer ombra, però sense arribar a ser un perill per a Rússia Unida, és el Partit Comunista, que amb un 16% dels vots seria la segona força, tot i que bastant per darrere del partit del govern. Els comunistes també es poden beneficiar de l'anomenada estratègia de "vot intel·ligent" de l’opositor empresonat Aleksei Navalni, que crida a votar qualsevol candidat que pugui disputar un escó al partit de Putin, sigui del partit que sigui.

Collar les veus opositores

La pressió de les autoritats cap a les veus dissidents ha tingut diferents facetes. Primer la persecució a l’opositor rus Aleksei Navalni i tot el seu cercle. Navalni, que va arribar a obtenir el 27% dels vots a les eleccions a l'alcaldia de Moscou el 2013, va ser empresonat al gener només tornar d’Alemanya, on es va recuperar d'un intent d'enverinament amb l'agent nerviós Novitxoc. Les autoritats russes també han qualificat d'extremista la seva organització, la Fundació Anticorrupció (FBK en les sigles en rus), i han bloquejat els seus comptes i tancat les seves seus.

Els mitjans independents i la majoria de portals opositors també han estat bloquejats per les autoritats, per ser considerats "agents estrangers", en virtut d'una nova llei que recupera aquest terme de la Guerra Freda, amb connotacions molt negatives. Ara, si un tribunal dictamina que un portal pertany a un "agent estranger", estan obligats a posar-ho al principi de totes les peces de forma clara. Mitjans com Meduza asseguren que això és una trava molt important al finançament, ja que ha perdut molts anunciants. Proyekt, un mitjà d’investigació, ha hagut de tancar per motius econòmics després de rebre l'etiqueta.

Per limitar més la informació que entra des de fora, les autoritats van prohibir el 7 de setembre el funcionament de proveïdors de VPN que permeten accedir a pàgines bloquejades a Rússia. Oficialment aquesta mena de programes no són il·legals, únicament n’és il·legal l’ús si es fan servir per entrar a webs prohibides a Rússia.

stats