Joe Biden promet curar les ferides que deixa Trump

L’actual president continua sense reconèixer la victòria del demòcrata i insisteix en el frau electoral

“Donem-nos una oportunitat”
Carlos Pérez Cruz
08/11/2020
4 min
3
Regala aquest article

WashingtonEs va proposar com el candidat que aconseguiria “curar l’ànima” dels Estats Units i s’ha presentat davant dels nord-americans com el president electe que s’imposa una obligació: “Deixar de tractar els nostres oponents com els nostres enemics”. Joe Biden va oferir ahir a la matinada el seu discurs de la victòria a Wilmington, la seva ciutat, davant centenars de simpatitzants que, després de quatre dies d’espera, van poder celebrar un resultat electoral que ja s’intuïa. Biden va oferir paraules de conciliació a un país partit i al Congrés, que reflecteix i alimenta aquesta divisió. “Si podem decidir no cooperar, també podem decidir cooperar –va apuntar–. I crec que això és part del mandat del poble americà, que vol que cooperem”.

En un discurs de poc més de quinze minuts, Joe Biden va arrencar defensant que el resultat electoral li concedeix “una victòria clara, una victòria convincent”. Un missatge dirigit, sense esmentar-lo, al president Donald Trump, que hores abans de la intervenció del demòcrata havia tornat a declarar-se guanyador després d’assegurar haver rebut “71 milions de vots legals”. Trump, que va rebre la notícia del triomf blau mentre jugava a golf, continuava ahir sense reconèixer la seva derrota i posant en dubte, per tant, la legalitat del resultat del seu oponent, que el supera per més de quatre milions de paperetes. Un silenci, el de Trump, que s’allarga i que ahir era encara més ensordidor després que l’expresident republicà George W. Bush sí que va felicitar Biden. Sigui com sigui, el futur president va voler dirigir-se en el seu discurs també als seguidors de Trump, l’única ocasió en què el futur president va esmentar el nom del seu rival. “Entenc la vostra decepció. Però ara donem-nos una oportunitat”.

Reconeixement al votant negre

Conscient que la seva sort com a candidat va canviar gràcies al vot afroamericà a les primàries de Carolina del Sud, Joe Biden els va agrair de nou que “s’aixequessin” per ell. Ho va subratllar amb contundència, colpejant el faristol, mentre destacava: “Sempre m’han ajudat i sempre els donaré suport”. I, sobretot, va voler subratllar la quantitat i diversitat dels votants que li han permès derrotar Trump, els quals ha definit com “la coalició més diversa de la història”. Hi entren tant demòcrates com també republicans, alguns dels quals li han fet costat per mostrar el reu rebuig a Trump.

Durant el discurs, el demòcrata va enumerar també les que seran, segons ell, les grans “batalles” que haurà d’afrontar a la Casa Blanca: el control de la pandèmia, la creació de condicions de prosperitat, l’accés a la salut i la lluita per la justícia racial i contra el racisme sistèmic, així com la preservació del medi ambient. També entre els reptes, “restaurar la decència” o “defensar la democràcia”, terrenys en què la presidència de Trump no ha resultat exemplar.

Harris: “No seré l’última”

Abans del president electe va intervenir la futura vicepresidenta, Kamala Harris, que va iniciar el seu discurs –enèrgic– fent referència a les paraules de John Lewis, mort recentment. El congressista, una icona de la lluita pels drets civils, havia dit que “la democràcia no és un estat, és un acte”. Joe Biden promet curar les ferides que deixa Trump L’actual president continua sense reconèixer la victòria del demòcrata i insisteix en el frau electoral Una reflexió amb la qual Harris subratllava que, en aquestes eleccions, no només estava en joc una presidència. La primera dona a accedir a la segona posició de poder als Estats Units, que, a més, és negra i asiaticoamericana, va agrair als votants que s’hagin decantat per l’“esperança, la unitat, la decència, la ciència i, sí, la veritat”.

Harris, que va aparèixer amb un vestit blanc, el color de les sufragistes, va voler recordar el paper de la dona en la democràcia nord-americana, ara que es compleixen cent anys des que van aconseguir el dret a vot. I va agrair a Biden la seva “audàcia per trencar una de les barreres més importants” que hi ha al país al triar-la com a vicepresidenta. “Encara que pot ser que sigui la primera dona en aquest càrrec, no seré l’última”. En un missatge als més joves, Harris els va convidar a “somiar amb ambició”. Com a segona de Biden, s’ha compromès a ser “lleial, honesta i preparada”, tal com, va dir, “el Joe ho va ser per al president Obama”. Després de l’eufòria viscuda dissabte, rematada amb el discurs a Wilmington –seguit per milions de persones de tot el món–, Biden va acudir ahir al matí a missa amb la futura primera dama, Jill Biden, i la seva família. Després, i com va fer també el dia de les eleccions, va anar al cementiri a visitar la tomba del seu fill Beau, mort el 2015 per un tumor cerebral. Mentrestant, i a l’altra banda del tauler de joc, Trump utilitzava Twitter per posar en dubte –per enèsima vegada– els resultats dels comicis que han donat la victòria a Biden. “Són unes eleccions robades” o “¿Des de quan els mitjans de comunicació decideixen qui serà el nostre pròxim president?” són alguns dels missatges que l’encara mandatari va piular ahir.

stats