Eleccions al Bundestag
L'SPD guanya per la mínima, però els conservadors no renuncien a governar
Gemma TerésOlaf Sholz, un pragmàtic amb un passat controvertit que ha fet revifar l'SPD
Cristina MasPendents del recompte
Basat en una mitjana de sondejos a peu d'urna i recompte de vot real, les últimes projeccions de la cadena pública ARD, a les deu de la nit, amplien lleugerament el marge dels socialdemòcrates: un 25,8% dels vots i 205 escons al Bundestag contra el 24,2% i 195 per a la CDU/CSU d'Armin Laschet. Els possibles socis de la coalició quedarien així: 114 escons per als Verds i 91 per als liberals.
Laschet podria quedar fora del Bundestag
Segons el diari Berliner Zeitung, és possible que Armin Laschet, el cap de llista dels conservadors, que tenia el suport de Merkel per succeir-la, ni tan sols sigui escollit al Parlament. Un altre exemple de la complexitat del sistema electoral alemany.
Negociacions fins a Nadal?
Tant el socialdemòcrata Olaf Scholz com el conservador Armin Laschet han assegurat en un debat televisat que intentaran formar govern abans de Nadal. "Farem tot el possible per tenir-ho tot llest per Nadal", ha dit Scholz. "Sí, clarament abans de Nadal", ha afirmat després Laschet. Demà mateix arrenquen les negociacions per formar el govern que rellevarà Angela Merkel, després de setze anys a la cancelleria. Unes converses en què els partits petits –Verds i Liberals– hi tindran molt a dir. Alguns experts vaticinen que el discurs de Cap d'Any encara pot anar a càrrec de la veterana política.
L'SPD continua esgarrapant dècimes d'avantatge als sondejos
Els mitjans continuen actualitzant les projeccions de vot i amplien lleugerament l'avantatge dels socialdemòcrates sobre els conservadors, que després de setze anys al govern obtenen els pitjors resultats des del 1949. Segons el sondeig d'ARD, l'SPD tindria un avantatge d'1,2 punts (el 25,7% davant el 24,5% de la CDU). La cadena ZDF amplia la distància fins a 1,5 punts (el 26% davant el 24,5% dels conservadors).
La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) baixa, segons els sondejos
La ultradretana Alternativa per a Alemanya no ha tingut gaire protagonisme en la campanya i segons els sondejos s'acostaria a l'11% dels vots, per sota del 12,6% que va obtenir el 2017 quan va irrompre al Bundestag. La seva cap de llista, Alice Weidl, ha atribuït la caiguda als dos nous partits que han capitalitzat el descontentament amb les restriccions de la pandèmia (Electors Lliures i La Base). La resta de partits els han descartat com a socis de govern.
Fractura generacional en el vot
Les enquestes ja deixen clara la fractura generacional a Alemanya: els joves s'inclinen pels Verds o pels liberals i els més grans (en una societat molt envellida) voten pels dos grans partits tradicionals: socialdemòcrates i conservadors.
Arrenca "la ronda dels elefants"
La televisió pública ARD comença a emetre el que es coneix com "la ronda dels elefants": els caps de llista valoren els resultats.
Els socialdemòcrates, un punt per davant
Els socialdemòcrates van esgarrapant dècimes i ara tenen un punt d'avantatge. Recordatori: parlem sempre de sondejos.
El millor resultat dels Verds, tot i els "errors" de Baerbock
Annalena Baerbock, cap de llista dels Verds, ha celebrat "els millors resultats de la història". Els ecologistes obtenen als sondejos un 14% dels vots, molt per sobre del seu millor resultat, l'any 2009 (10,7%), però molt per darrere de les expectatives del maig i el juny, quan lideraven les enquestes. Baerbock ha entonat el mea culpa –"he comès errors"– en referència als escàndols sobre unes dietes i el seu currículum. "Alemanya necessita un govern per encarar el clima i continuarem lluitant-hi".
Verds i liberals tindran la clau del govern
És l'hora dels partits petits. Els Verds i els liberals (FPD) tindran la clau de la formació de govern, segons les primeres projeccions. Tant els socialdemòcrates (SPD) com els conservadors (CDU/CSU) haurien de buscar un acord amb l'un o l'altre (o amb tots dos) per sumar els escons necessaris per a la majoria.
Actualització dels sondejos: lleuger avantatge per als socialdemòcrates
Els mitjans alemanys estan ajustant els sondejos, que donen un lleuger avantatge als socialdemòcrates. Aquesta és la projecció de la cadena pública ZDF, i entre parèntesi la diferència amb el resultat de 2017:
SPD: 25,6% (+5,1)
CDU-CSU: 24,4% (-8,5)
Verds : 14,7% (+5,8)
FDP: 11,6% (+0,9)
AfD: 10,3% (-2,3)
Esquerra : 5% (-4,2)
La radiotelevisó ARD fa aquest pronòstic:
SPD: 24,9% (+4,4)
CDU-CSU: 24,7% (-8,2)
Verts: 14,6% (+5,7)
FDP: 11,7% (+1)
AfD: 11,1% (- 1,5)
Die Linke: 5% (-4,2)
La participació arriba al 78,8%, la més alta des del 2005
La participació en les eleccions al Bundestag d'aquest diumenge ha sigut del 78%, segons ha anunciat la Comissió Electoral, dos punts per sobre del 2017 i la més elevada des del 2005, quan Angela Merkel va ser elegida cancellera.
Scholz: "Els electors han votat pel canvi"
A les set del vespre ha comparegut Olaf Scholz, el líder socialdemòcrata, que s'ha presentat com el guanyador de la nit. "Els electors han votat per un canvi de govern", ha dit. "I volen que el proper canceller sigui el candidat de l'SPD".
"L'SPD ha tornat"
"L'SPD torna a ser aquí", ha tuitat Kevin Künert, representant de les Joventuts Socialistes i de l'ala esquerra de l'SPD. Mentrestant, la seu de l'SPD a Berlín està plena de gom a gom i l'eufòria domina l'ambient.
Laschet: "No podem estar contents amb el resultat"
En la seva primera compareixença després del tancament dels col·legis electorals, el líder conservador, Armin Laschet, ha reconegut: "No podem estar contents amb el resultat". I ha pronosticat que "la nit electoral serà llarga". Amb els sondejos a peu d'urna ha dit que els partits democràtics "han afrontat un gran repte": "Hem de superar les nostres diferències per mantenir una Alemanya unida". El conservador ja ha donat per fet que caldrà un acord de tres partits per formar govern i ha situat com a prioritats la modernització, el clima, l'economia i la digitalització.
Lleuger avantatge socialdemòcrata en la segona enquesta a peu d'urna
L'enquesta a peu d'urna de ZFD, el segon canal de la televisió alemanya, dona un lleuger avantatge als socialdemòcrates: l'SPD obtindria el 26%, la CDU/CSU el 24%, els Verds un 14,5%, els liberals un 12%, la ultradreta un 10,0% i l'esquerra fregaria el 5% necessari per entrar al Parlament.
Nervis a la seu de la CDU
Si es confirmen els sondejos a peu d'urna, seria el pitjor resultat de la història dels conservadors de la CDU. La cap de política de Deutsche Welle, Michaela Kuefner, ha gravat com s'ha rebut l'enquesta a la seu del partit a Berlín. Adverteix que la nit electoral serà llarga.
Jamaica, Semàfor o Kènia: possibles coalicions si es compleixen els sondejos
Depenent de quin sigui el resultat d'avui, les negociacions per formar govern a Alemanya es poden allargar mesos. La premsa germànica es refereix a les possibles coalicions amb un sobrenom pel color de cada partit que les formaria: el negre de la CDU, el vermell de l'SPD, el groc dels Liberals i el verd, òbviament, dels Verds. Els sondejos a peu d'urna deixen un resultat molt obert. Aquestes serien les sumes possibles:
- Semàfor (SPD+FDP+Verds): els liberals podrien tornar al govern per fer possible una coalició amb socialdemòcrates i ecologistes.
- Kènia (CDU+SPD+Verds): la suma dels ecologistes a la Gran Coalició seria probablement la combinació amb una majoria més confortable. És la que governa a Brandenburg i seria el primer cop que s'estendria a escala federal.
- Jamaica (CDU+Verds+FDP): Els cristianodemòcrates ja tenen experiència de govern amb els liberals en uns quants lands. Sumar-hi els Verds podria ser interessant per als conservadors. Però els ecologistes van rebutjar aquesta fórmula després de les últimes eleccions, el 2017.
- Gran Coalició (SPD+CDU): la Gran Coalició de socialdemòcrates i conservadors es podria reeditar i el partit més votat decidiria el canceller.