COMICIS A L'ÀSIA
Internacional11/05/2013

Eleccions al Pakistan, entre el fonamentalisme i la democràcia

El país tria govern sota l'amenaça d'atacs talibans a laics i moderats

Ethel Bonet
i Ethel Bonet

Islamabad"Com hem de tenir unes eleccions lliures si tots els partits democràtics estan amenaçats pels talibans!", exclama Asma Arbab Alamgir, candidata pel Partit del Poble del Pakistan (PPP) als escons reservats per a dones a l'Assemblea Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Esposa de l'exministre de Foment Arbab Alamgir Khan, que també es presenta per renovar escó a Peshawar, lamenta que la campanya hagi estat "la més violenta i sagnant" de la història del Pakistan. La violència electoral ha deixat la xifra de més d'un centenar de morts, entre candidats i simpatitzants.

Cargando
No hay anuncios

"Mai he vist una cosa així. No hi ha hagut grans mítings, ni comunicació directa amb els votants. Especialment per a nosaltres és molt difícil", lamenta Alamgir. La candidata del PPP denuncia que les dones "tenen por d'anar a votar".

El vot femení és gairebé inexistent. En les passades eleccions del 2008 amb prou feines entre el 10% i el 15% dels 37 milions de dones inscrites en el registre electoral van exercir el seu dret a vot.

Cargando
No hay anuncios

A la conservadora província de la Frontera Nord-oest, els talibans han declarat guerra oberta als candidats de l'excoalició de govern del Partit Nacional del Poble (ANP), d'ètnia paixtu, i al PPP, de l'ex primera ministra assassinada Benazir Bhutto.

El Panjab (centre del país) ha estat l'única província on hi ha hagut una mica d'activitat política durant la campanya, però s'ha desenvolupat sota fortes mesures de seguretat. Els candidats han hagut de viatjar en vehicles blindats, utilitzar pantalles de cristall antibales en els mítings o portar armilles. A més, aquesta última setmana els atacs també s'han dirigit cap a candidats de partits religiosos moderats, que defensen el procés democràtic.

Cargando
No hay anuncios

Contra la talibanització

"Si els fonamentalistes arriben al poder, serà una reculada total. Les dones perdrem els drets que hem aconseguit en cinc anys de govern civil", denuncia la candidata prodemocràtica Alamgir, abans d'afegir: "Quin futur tindran els nostres fills si el país es talibanitza?"

Cargando
No hay anuncios

Als carrers de Peshawar l'ambient electoral s'ha reduït a cartells penjats en fanals i senyals de trànsit o cobrint façanes i botigues. La província de la Frontera Nord-oest viu sotmesa al terror des que va començar la campanya l'11 d'abril.

Syed Aqil Shah, president de l'ANP a Peshawar, coneix de primera mà el que és viure sota amenaça constant. El candidat a diputat nacional ha sobreviscut a dos intents d'assassinat. Mentre ocupava el càrrec de ministre provincial de Joventut i Esports en la passada legislatura va ser víctima d'un atemptat fallit, i a principis d'abril va sortir il·lès en un tiroteig davant el seu hotel.

Cargando
No hay anuncios

La vida d'Aqil Shah corre perill, per això va decidir quedar-se a l'hotel i no trepitjar el carrer fins que acabin les eleccions. "La meva residència és en una zona oberta fora de la ciutat i és molt difícil tenir protecció, per la qual cosa m'he traslladat a l'hotel, on hi ha més seguretat", explica el polític antitalibà.

Però no per això ha parat l'activitat política. Totes les nits al restaurant de l'hotel ha celebrat mítings per a uns 200 simpatitzants. "No tinc por. El meu partit sempre ha estat al capdavant en la lluita contra la insurrecció. Els talibans ens odien perquè vam pressionar el govern perquè donés llum verda a l'exèrcit en les operacions militars a la vall de Swat (abril del 2009)", insisteix. Per Aqil Shas és irrellevant que se celebrin o no les eleccions, "perquè no serà un procés electoral net".

Cargando
No hay anuncios

Tot i presentar-se com un partit liberal i civil, el Moviment de la Justícia d'Imran Khan, que ha pujat en popularitat, no ha estat objectiu dels talibans. El mateix passa amb la formació de l'ex primer ministre Nawaz Sharif, la Lliga Musulmana, que es perfila com a guanyadora. Podria dir-se que aquestes dues forces es juguen la victòria.

La jornada d'avui arrenca envoltada de dubtes: només si es desenvolupa sota un ambient segur que propiciï una alta participació podrà ser lliure i justa.