TRANSICIÓ A EGIPTE
Internacional09/04/2011

Centenars d'egipcis resisteixen a Tahrir després dels violents enfrontaments amb l'exèrcit

Una persona ha mort i 71 han resultat ferides en els aldarulls que han tingut lloc aquesta matinada a la plaça. Algunes de les víctimes presentaven ferides de bala

Efe
i Efe

El Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } Centenars d'egipcis continuen avui a la plaça Tahrir del Caire en un clar desafiament a l'exèrcit, després dels violents enfrontaments d'aquesta matinada entre manifestants i militars, que es van saldar amb u

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els aldarulls han començat quan l'exèrcit ha intentat dispersar els manifestants després del toc de queda. Tots els accessos a la plaça estan tancats al trànsit amb filats i tanques, el paviment està esquitxat de desenes de llambordes trencades, pedres i casquets de bala, i al centre hi ha un camió i un autobús calcinats. "Ens quedarem aquí fins que les demandes de la revolució siguin completes i Mubarak sigui jutjat. No volem que torni a passar el d'ahir a la nit", va dir el jove Husam Abdelatif en al·lusió al que es va definir com un atac de l'exèrcit contra els manifestants pacífics.

Cargando
No hay anuncios

Els incidents d'aquesta matinada són els primers greus registrats entre els manifestants i l'Exèrcit, que va ser ben rebut durant la revolució, quan mai va atacar els participants en les protestes. Però la bona imatge de les Forces Armades sembla haver-se deteriorat, ja que molts consideren que no estan fent prou per posar fi al règim de Mubarak.

També influeix en aquest augment de la desconfiança les denúncies per què alguns manifestants han estat torturats per membres de l'Exèrcit, mentre que altres s'enfronten a judicis militars. "Tenim la sensació que l'exèrcit no és bo. No està fent res per canviar el sistema", va declarar un dels congregats a la plaça de Tahrir, Mohammad Abdullah.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació de la vigília, anomenada "Divendres de purga i de judici", tenia l'objectiu de demanar el judici de Mubarak i altres exdirigents corruptes. Els manifestants també reclamaven la renúncia de responsables procedents del règim antic. Va transcórrer de forma pacífica fins a l'inici del toc de queda a les 02.00 hora local (00.00 hora de Catalunya).

"Alguns militars volien unir-se a nosaltres a la nit i altres oficials de l'exèrcit van venir per impedir i arrestar", va explicar Abdelatif, que ha indicat que això va ser l'espurna que va desencadenar els xocs a la plaça i les persecucions pels carrers adjacents. Segons Abdelatif, membre de la Coalició Joves del 25 de gener, els soldats van atacar als manifestants i van causar tres morts i diversos ferits.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, el Consell Suprem de les Forces Armades d'Egipte, que dirigeix el país des de la renúncia de Mubarak, ha informat avui que "les forces del Ministeri d'Interior i alguns civils honestos van repel·lir les accions de violència i aplicar el toc de queda sense que es registressin víctimes". "Hi va haver persones que no van respectar la llei a la plaça Tahrir, després de la manifestació de divendres en què va participar gent honesta. Aquests grups van dur a terme disturbis i no van complir amb el toc de queda", assenyala la cúpula militar en un comunicat.

Els dirigents militars també van ordenar la detenció de l'empresari Ibrahim Kamel, un dels romanents de l'exgovernant partit nacional Democràtic, i tres dels seus col·laboradors, acusats d' "instigar accions delictives ahir a la manifestació de Tahrir".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Abdelatif va denunciar que l'Exèrcit pretén fer creure que els que es concentren a Tahrir són pinxos que no tenen res a veure amb la revolució del 25 de gener. També el jove Ziad Ahmed va insistir, mentre ensenyava diversos casquets de bala i suposats vídeos dels ferits al seu mòbil, que "l'Exèrcit va atacar els manifestants, que en cap moment els havien agredit".

Les versions del que ha passat són contradictòries, però el que sembla evident és que els congregats a la plaça Tahrir pretenen resistir allà i ja han instal·lat algunes tendes de campanya al centre, com van fer durant la revolució.