L'advocada ecologista Zuzana Caputova, nova presidenta d'Eslovàquia

L'activista anticorrupció fa bons els pronòstics i serà la primera dona a ocupar la presidència

L'advocada ecologista Zuzana Caputova instants després de conèixer la seva victòria electoral.
Ara
31/03/2019
2 min

BarcelonaL'advocada ecologista i activista anticorrupció Zuzana Caputova ha fet bons els pronòstics i ha sigut escollida aquest diumenge presidenta d'Eslovàquia. És la primera dona en la història del petit país centreeuropeu que ocupa el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Celebro la victòria i que hagi arribat malgrat els dubtes de molta gent sobre si funcionaria", ha destacat Caputova, en referència a una cursa política marcada per "idees pròpies, sense caure en el populisme i en què es pot parlar de la veritat i guanyar-se la confiança dels altres sense utilitzar un vocabulari agressiu".

"La decència política no és una mostra de debilitat, sinó que pot ser la nostra fortalesa", ha subratllat l'advocada, que ha començat el discurs parlant les quatre llengües més utilitzades al país: l'eslovac, l'hongarès, el romaní i el txec.

Les línies mestres de la nova mandatària eslovaca es basaran en una forta orientació pro europea, amb accent en l'ecologia i l'enfortiment de l'estat de dret i la justícia, ha recordat Ivan Stefunko, president del partit liberal d'esquerra Progresivne Slovensko, on encara milita Caputova.

Amb el 95% escrutat, Caputova ha guanyat amb el 58,2% dels vots respecte al 41,8% que ha obtingut l'experimentat diplomàtic Maros Sefcovic, vicepresident de la Comissió Europea i que s'havia presentat com a independent, però secundat pel governamental partit socialdemòcrata Smer.

"La noia desconeguda"

Fa tan sols uns mesos, el president del Parlament a Bratislava es va referir a Zuzana Caputova com "la noia desconeguda". Però aquesta 'desconeguda' ha sabut guanyar-se el suport popular d'una societat tipa de la corrupció i de les sospites sobre el govern sortint.

A més, compta amb una llarga trajectòria contra la corrupció. I és que abans de llançar-se a la cursa presidencial, l'advocada va guanyar una llarga batalla ecologista: durant 12 anys es va enfrontar amb un empresari mafiós que va intentar obrir un abocador de productes tòxics.

L'empresari Marian Kocner va resultar després ser el principal implicat en l'homicidi del jove periodista d'investigació Jan Kuciak i la seva companya Martina Kusnirova –que també ha marcat la campanya electoral–, que havia destapat l'existència d'una xarxa de clientelisme amb fons europeus, fraus amb IVA i negocis immobiliaris tèrbols en què estaven involucrats tant Kocner com la màfia calabresa.

stats