ALERTA SANITÀRIA

L’Ebola del porc s’escampa per l’Àsia

Sacrifiquen milions d’animals i alguns experts ja parlen del “brot més greu” del món

Operaris de la salut a Hanoi desinfectant un porc mort per la pesta porcina, abans d’enterrar-lo en un lloc aïllat i segur.
Ara
06/06/2019
3 min

BarcelonaMilions de porcs han hagut de ser sacrificats a la Xina, Cambodja i el Vietnam per la ràpida propagació de l’anomenat Ebola del porc, la molt contagiosa pesta porcina africana que ataca el Sud-est Asiàtic. La batalla és llarga i complicada per a una malaltia que és totalment inofensiva per als humans però que, a causa de la falta de protocols de seguretat i d’una vacuna, resulta letal per als porcs, que pateixen fortes hemorràgies internes i se’ls ha de sacrificar. “És el brot més greu amb animals que hem tingut al planeta”, avisa Dirk Pfeiffer, veterinari epidemiològic de la City University de Hong Kong, que assegura en declaracions al diari britànic The Guardian que “no hi ha cap via per aturar-la”. De fet, insisteix que és molt pitjor que la grip aviària i la grip A, que van causar estralls fa més d’una dècada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El país més afectat és la Xina. El govern de Pequín ha reconegut oficialment el sacrifici d’un milió de porcs però la xifra real es considera que és molt més elevada. D’aquest país en surt la meitat de la carn porcina que es consumeix a tot el món, així que els problemes per l’epidèmia a les granges i al camp tenen una derivada directa en l’economia. Segons l’últim informe de la FAO, l’agència de l’ONU per a l’alimentació, el preu del porc s’ha encarit un 40% a la Xina i, si la pesta no s’atura, caldrà recórrer a la carn europea i nord-americana, que encara faria pujar més el preu.

El primer cas d’aquest brot es va detectar al mes d’agost a la Xina. No hi ha hagut manera d’aturar-lo i la pesta s’ha escampat per una bona part del país i fins i tot ha saltat fronteres als països veïns. La ràpida propagació s’explica, en part, pels pocs controls de detecció i seguretat que hi ha a la regió. Algunes fonts apunten que el govern xinès ha fet sacrificar fins a 200 milions d’exemplars de la seva cabanya porcina, una xifra altament superior al milió que esmenten les dades oficials.

Al febrer ja es van trobar porcs malalts al Vietnam i poc després a Cambodja, i en les últimes setmanes han arribat a Mongòlia, Corea del Nord i fins i tot Hong Kong, segons detalla el Guardian citant algunes fonts.

La setmana passada el ministre d’Agricultura del Vietnam, Nguyen Xuan Cuong, va confirmar que el virus s’havia estès a 48 de les 63 províncies del país. La pesta ha obligat a sacrificar uns dos milions de porcs, aproximadament el 6% de tot el cens porcí del país, i la previsió és que encara caldrà matar-ne molts més. El problema és que molts dels ramaders que es queden sense porcs no reben prou compensacions econòmiques i lògicament els seus ingressos es veuen reduïts. “El món i el Vietnam mai han hagut de fer front a una epidèmia tan perillosa, complicada i cara com aquesta”, va alertar el ministre Cuong en un comunicat.

A Tailàndia, el segon consumidor de carn porcina de la regió, de moment s’han salvat de la pesta però han activat totes les alertes possibles per poder detectar a temps el virus. El risc, adverteixen els experts, és que pugui entrar a través de la compravenda il·legal d’exemplars malalts. Les autoritats sanitàries del Japó, Corea del Sud i Taiwan han reforçat el control a les fronteres per impedir el pas de partides de porcs contagiats.

stats