XINA
Internacional19/01/2016

Dubtes sobre la confessió del llibreter reaparegut a la televisió xinesa

Ara
i Ara

BarcelonaDes de la seva família, amics i socis comercials, fins a organitzacions com Amnistia Internacional, van posar en dubte ahir la veracitat de la suposada confessió que el llibreter de Hong Kong Gui Minhai va fer diumenge a la televisió xinesa, en una aparició que posava fi a tres mesos de desaparició. Gui Minhai és propietari d’una llibreria i una editorial, Mighty Current, especialitzades en l’edició i venda de llibres crítics amb el règim comunista xinès. Després de tres mesos desaparegut, Gui va sortir diumenge per televisió assegurant que havia anat voluntàriament a Pequín a entregar-se a les autoritats per un delicte de conducció temerària que va cometre fa 12 anys. Segons la confessió, Gui hauria mort una noia de 20 anys en un atropellament conduint sota els efectes de l’alcohol.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dona del llibreter, que és a Alemanya, va assegurar que no en sabia res del suposat accident de cotxe del marit. La filla va dir que tampoc podia confirmar la veracitat de la confessió del seu pare, però que creia que no s’havia entregat voluntàriament sinó que estava “segrestat” per les autoritats, segons informa Efe.

Cargando
No hay anuncios

“La confessió no va abordar qüestions crucials: on és ara exactament Gui? ¿Està detingut sota la llei xinesa? Si és el cas, ¿de què se l’acusa? Ha tingut accés a un advocat?” Amb aquestes preguntes, Amnistia Internacional afegia també moltes ombres de dubte sobre el cas. I a les xarxes socials també es va desfermar el debat sobre la veracitat de la confessió.

Gui té nacionalitat sueca. A més d’ell hi ha quatre persones més vinculades a la seva llibreria que estan desaparegudes des de fa mesos, una de les quals amb passaport britànic. El govern de Hong Kong va dir que no hi podia intervenir perquè la desaparició de Gui no va tenir lloc a l’illa sinó a Tailàndia i tampoc no va ser denunciada en aquell país.