Internacional23/10/2014

Imputats per escàndol públic i conducta obscena: què passa quan dos homes es besen al carrer en la Itàlia del segle XXI

L'ONG Human Rights Watch demana al fiscal de Perugia la retirada dels càrrecs contra tres homes i tres dones, que es van besar al carrer com a protesta contra l'homofòbia

Agències
i Agències

RomaForma part de la Unió Europea i és una de les economies més importants del món. Però en la Itàlia europea del segle XXI continua havent-hi ciutadans de primera i de segona. Heterosexuals i homosexuals no tenen els mateixos drets, no només a l'hora de contraure matrimoni —Itàlia és un dels països més endarrerits d'Europa en la matèria— sinó fins i tot a l'hora de demostrar sentiments en públic. Ho han descobert tres homes i tres dones de Perugia, que set mesos després de besar-se al carrer han rebut una imputació per dos delictes que, a Catalunya, ens transporten dècades enrere: escàndol públic i conducta obscena.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Catalunya és delicte, però en la Itàlia del segle XXI la discriminació no està perseguida per la llei; ben al contrari, la llei l'empara. En una prova més que els valors no són universals, mentre que a Itàlia el que escandalitza és beure homes o dones besant-se, a molts països occidentals el que escandalitza és la discriminació que Itàlia continua practicant contra part dels seus ciutadans. L'organització Human Rights Watch (HRW) ha demanat al fiscal de Perugia que retiri els càrrecs contra els sis imputats.

Cargando
No hay anuncios

El fet va succeir el 29 de març durant un acte dels coneguts com a Sentinelles en Peu, un grup de persones que des de 2013 organitza concentracions a les places per protestar en silenci contra el matrimoni entre homosexuals, que a Itàlia no és legal. Tres homes i tres dones van mostrar la seva disconformitat davant aquesta concentració fent-se petons entre ells, la qual cosa va provocar moments de tensió i la intervenció de la policia, que va identificar els activistes. El fiscal va obrir una investigació sobre els fets i el passat 7 d'octubre els activistes van saber que se'ls imputava el càrrec d'escàndol públic i, a quatre, el de conducta obscena a la via pública.

"L'acusació seria irrisòria si no reflectís a la perfecció els sentiments homòfobs contra els quals lluiten els activistes. Demanem al fiscal que retiri aquests càrrecs immediatament", explica Judith Sunderland, responsable de la secció de l'Europa occidental de HRW. Per a la imputació, el fiscal es basa en un informe policial que acusa a dos homes de "besar-se apassionadament en la boca davant de moltes famílies amb fills i adolescents, la major part d'ells menors". L'ONG també lamenta que l'informe policial detalli que els activistes vestien "samarretes acolorides i plomes".

Cargando
No hay anuncios

L'ONG defensa que veure "homes i dones gais besant-se en públic no és un crim" i que les accions dels activistes estan encaminades a "protegir el seu dret a protestar pacíficament".

Protestes homòfobes

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, els detractors de la igualtat de drets continuen amb la seva campanya. El passat 5 d'octubre, els Sentinelles van protagonitzar protestes a diferents ciutats d'arreu d'Itàlia com Trento, Torí, Nàpols, Bolonya i Venècia, on es van produir alguns moments de tensió entre detractors i partidaris d'equiparar els drets d'heterosexuals i homosexuals. Les polèmiques protestes, que recorden les que es van produir a Espanya, estimulades pel PP, i les que tenen lloc a França —amb manifestacions massives— tenen el seu origen en el debat, que arriba a Itàlia amb anys de retard en comparació a la resta de països d'Occident, sobre com legislar les unions homosexuals.

Els ajuntaments planten cara

Cargando
No hay anuncios

El buit legal ha impulsat alguns ajuntaments a emprendre mesures en defensa del col·lectiu. És el cas de consistoris com Nàpols, Bolonya o Roma, que permeten la inscripció al Registre Civil dels matrimonis contrets a l'estranger. L'alcalde de Roma, Ignazio Marino, va inscriure dissabte al Registre Civil de la capital 16 matrimonis de gais i lesbianes contrets a l'estranger, tot i la prohibició del Ministeri de l'Interior i l'avís del govern que serien anul·lats. El ministre de l'Interior, Angelino Alfano, va enviar fa unes setmanes una circular als ajuntaments en què assenyalava que tots els matrimonis entre homosexuals celebrats a l'estranger i registrats en els ajuntaments italians quedaven cancel·lats. "Els alcaldes", diu Alfano, "no poden fer el que els dóna la gana".

L'alcalde de Roma, però, va fer cas omís de les ordres dels seus superiors i, seguint el camí d'altres regidors italians, ha tirat endavant els registres matrimonials. Dissabte, setze parelles van arribar a la Sala de la Protomoteca del Campidoglio, seu de l'ajuntament, acompanyats dels seus familiars i amics i, en alguns casos, dels seus fills.

Cargando
No hay anuncios

Enmig de la polèmica el primer ministre del país, Matteo Renzi, impulsa un projecte de llei que es limitaria a reconèixer les "unions civils" entre persones del mateix sexe i que podria ser anunciat a principis del 2015.