Europa

Draghi proposa un govern europeista i ecologista per reconstruir Itàlia

Una àmplia majoria votarà entre avui i demà la investidura del nou executiu al Senat i la Cambra de Diputats

MilàMario Draghi s'ha estrenat aquest dimecres al Senat italià amb un llarg discurs en què ha explicat els desafiaments a què el país s'enfrontarà els pròxims mesos, i ha avançat les bases del programa del nou executiu, el tercer des que va arrencar l'actual legislatura el 2018. Draghi l'encapçala amb el suport de la majoria dels partits del Parlament. "Com fan els governs immediatament després de la guerra, tenim la responsabilitat de llançar una nova reconstrucció", ha dit davant els senadors, que han escoltat sense interrupcions durant gairebé una hora l'exbanquer. "Avui la unitat no és una opció, és un deure".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'expresident del Banc Central Europeu (BCE) ha confirmat que no tenia intenció de liderar un govern d'emergència que es limités a gestionar la pandèmia i els més de 200.000 milions d'euros que Roma rebrà de la Unió Europea (UE) per fer front al desastre econòmic i social.

Cargando
No hay anuncios

El nou gabinet, amb 23 ministres, vuit dels quals tècnics aliens als partits, portarà a terme les reformes econòmiques i estructurals que Itàlia necessita des de fa més de dues dècades, amb el respecte pel medi ambient com a eix transversal i la mirada posada en Europa.

Però en un país que s'acosta al llindar de les 100.000 morts per covid-19, el principal repte serà "lluitar contra la pandèmia" i salvar el màxim nombre de vides possibles: "Una trinxera on lluitem tots junts, perquè el virus és l'enemic de tots".

Cargando
No hay anuncios

Agraïments a Conte 

En el discurs, només interromput per la dreta quan ha agraït la feina del seu predecessor durant l'emergència sanitària, Draghi ha dissenyat els principals reptes del govern: accelerar el pla de vacunacions, aprovar una reforma fiscal i de la justícia, i assegurar un futur als joves. "Es necessiten polítiques econòmiques i monetàries expansives", ha dit, per decretar la fi de l'austeritat. I citant el papa Francesc, ha assegurat que cal deixar a les generacions futures "un bon planeta, no només una bona moneda".

Cargando
No hay anuncios
Un tràmit parlamentari

El resultat final del vot de confiança al Senat es coneixerà passades les 11 de la nit, hora local, i aquest dijous el nou govern es sotmetrà a l'escrutini de la cambra de diputats. Un mer tràmit parlamentari, ja que el suport és pràcticament unànime, circumstància que permetrà tancar el procés d'investidura de l'exbanquer.

Super Mario, com se'l coneix a Itàlia, ha apuntat sobretot a les pròximes generacions com una de les seves obsessions i pedra angular de les polítiques que ha d'afrontar el nou executiu. "Una pregunta a la qual hem de donar respostes concretes i urgents és quant decebem els nostres joves obligant-los a emigrar d'un país que massa sovint no pot avaluar el mèrit. Una pregunta que hem de respondre quan augmentem el nostre deute públic. Cada euro malgastat avui és un dany que fem a les generacions següents , una sostracció dels seus drets".

Cargando
No hay anuncios

L'exbanquer ha reconegut que mai havia viscut en la seva llarga carrera professional "un moment de responsabilitat i emoció tan intens". Però no li ha tremolat la veu a l'hora de demanar el suport dels partits al seu projecte, l'única via que ha trobat el president de la República, Sergio Mattarella, per desencallar la crisi causada per la pèrdua de la majoria parlamentària de l'anterior executiu, encapçalat per Giuseppe Conte.

"Donar suport a aquest govern significa compartir la irreversibilitat de l'elecció de l'euro, significa compartir la perspectiva d'una Unió Europea cada vegada més integrada", ha dit, en al·lusió als euroescèptics i els sobiranistes, un avís que semblava expressament dirigit a Matteo Salvini, després que el líder de la Lliga digués en una entrevista el dia anterior que l'euro no és irreversible.

Cargando
No hay anuncios

Draghi ha aconseguit unir els partits d'esquerra i de dreta en un govern d'unitat per evitar les eleccions anticipades i gestionar la reconstrucció del país després del coronavirus. Només els ultradretans de Germans d'Itàlia, dirigits per Giorgia Meloni, es mantindran a l'oposició. S'hi podrien unir un grapat de diputats i senadors crítics del Moviment 5 Estrelles, el primer partit al Parlament, que rebutgen compartir executiu amb Silvio Berlusconi i Matteo Renzi, considerat el gran culpable d'haver fet naufragar l'anterior coalició governamental. Aconseguir que el govern més heterogeni dels últims anys parli amb una sola veu, la seva, no serà fàcil.

El primer desafiament a què s'enfrontarà el premier serà posar tots d'acord en les mesures contra la pandèmia. Encara no hi han començat a treballar, però Salvini ja se n'ha desmarcat criticant la decisió de no obrir les estacions d'esquí com estava previst. Els experts aconsellen noves restriccions davant l'avanç de la variant britànica, mentre els empresaris comencen a revoltar-se contra les prohibicions. I això és només el principi. En els pròxims dies, l'executiu haurà de confirmar si amplia la prohibició dels acomiadaments més enllà del 31 de març, finançar els ERTO i aprovar noves ajudes per als sectors més afectats. Però la prova de foc serà elaborar el pla definitiu per accedir als fons de recuperació europeus, que seran gestionats pel ministeri d'Economia. Un lloc clau que Draghi ha confiat a Daniele Franco, expresident de la Banca d'Itàlia.