Itàlia

Draghi presenta la seva dimissió, però Mattarella no l'hi accepta

El president força el primer ministre a tornar al Parlament per verificar els suports amb què compta

RomaEl primer ministre italià, Mario Draghi, ha anunciat la seva dimissió aquest dijous després que el Moviment 5 Estrelles (M5E), el principal partit a la coalició governamental que encapçalava l'expresident del Banc Central Europeu des del febrer del 2021, rebutgés votar al Senat un important decret amb ajudes econòmiques per pal·liar els efectes de la inflació i l'augment del preu de l'energia. “Vull anunciar-vos que aquesta nit presentaré la meva dimissió davant el president de la República”, ha comunicat Draghi al consell de ministres reunit a Roma. “La votació d'avui al Parlament és un fet molt significatiu des del punt de vista polític. La majoria d'unitat nacional que ha sostingut aquest govern des de la creació ja no existeix i ha acabat el pacte de confiança que basava l'acció del govern”, ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Draghi es va reunir amb el president de la República, Sergio Mattarella, abans i després del consell de ministres per comunicar-li la seva decisió, però el cap de l'estat no va acceptar la renúncia del primer ministre i el va convidar a presentar-se la setmana que ve davant el Parlament per verificar els suports amb què compta.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de Draghi arriba després de setmanes de desavinences econòmiques amb els grillini, que havien desafiat el primer ministre per intentar recuperar una mica el consens perdut, primer amb l'enviament d'armes a Ucraïna i més tard amb un polèmic decret econòmic en què el govern havia inclòs un projecte de construcció d'un incinerador d'escombraries per a Roma, al qual els grillini s'oposen.

Cargando
No hay anuncios

"El M5E ha donat el seu suport a aquest govern des del principi", però “si es força perquè normes contra la transició ecològica entrin en un decret que no hi té res a veure, nosaltres no el votarem”, va justificar Giuseppe Conte. El líder del Moviment 5 Estrelles havia avançat la nit anterior que el partit s'abstindria durant la votació d'aquest decret i va complir la seva amenaça.

El text va ser presentat aquest dijous a la cambra alta, que havia de convertir el decret en llei, en forma de moció de confiança, una estratègia molt habitual a Itàlia per mesurar els suports de què disposa un govern i evitar el temut vot secret, així com accelerar la tramitació parlamentària i evitar la presentació d'esmenes. Durant la votació la setmana passada a la Cambra dels Diputats, el M5E va votar la confiança en el govern, però es va abstenir de votar el mateix decret. Al Senat les regles són diferents i per això havien de votar tant la confiança com el text.

Cargando
No hay anuncios

Un desafiament dels 'grillini'

Tot i que els grillini no van abandonar oficialment la coalició, l'abstenció va ser interpretada com un desafiament al govern, cosa que va portar el primer ministre a presentar la seva dimissió. “Aquests dies per part meva hi ha hagut el màxim compromís per seguir un camí comú, fins i tot tractant d'entendre les exigències que les forces polítiques m'han avançat. Com evidencien el debat i la votació avui al Parlament, aquest esforç ha sigut insuficient”, va lamentar Draghi davant dels seus ministres.

Cargando
No hay anuncios

La renúncia del primer ministre va quedar congelada fins a la setmana que ve en un intent del president Mattarella de guanyar temps per evitar la convocatòria anticipada d'eleccions a la tardor, uns mesos en què l'executiu haurà d'aprovar la llei de pressupostos i concloure les reformes exigides per la UE per accedir als fons Covid.

Draghi, que precisament va substituir Conte al palau Chigi el febrer del 2021 per intentar solucionar una altra crisi política que amenaçava amb enfonsar la llavors coalició governamental formada pels socialdemòcrates del PD i el M5E, es presentarà la setmana que ve davant el Parlament per explicar la seva decisió i serà responsabilitat dels partits renovar la seva confiança en l'economista o posar fi a la seva experiència al capdavant del govern italià. Draghi compta encara amb els números per seguir endavant, fins i tot sense els grillini, però l'economista va confirmar recentment que no encapçalarà cap executiu en què no participi el M5E.

Cargando
No hay anuncios

“El govern ha de seguir endavant pel bé del país”, va assegurar el líder del PD, Enrico Letta, mostrant el seu suport a Draghi, mentre que la Lliga de Matteo Salvini va deixar la porta oberta a una tornada a les urnes: “Ningú no ha de tenir por de tornar la paraula als italians”. La pilota ara és a la teulada del Moviment 5 Estrelles, que podrien votar a favor d'un eventual nou govern encapçalat per l'expresident del Banc Central Europeu.