Internacional13/12/2017

Dos periodistes, detinguts a Birmània per posseir documents militars

Els reporters, que investigaven la crisi rohingya, podrien ser condemnats a 14 anys de presó

Fernando Moreno
i Fernando Moreno

BarcelonaLa policia de Birmània ha detingut aquest dimarts dos periodistes de l'agència de notícies Reuters en una de les principals ciutats del país asiàtic, Rangun, acusats de tenir documents sobre operacions militars de les forces birmanes.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari local 'Frontier Myanmar' explica que els dos periodistes, Ko Wa Lone, de 31 anys, i Ko Kyaw Soe Oo, de 27, van ser localitzats per la policia quan caminaven per una zona remota del país.

Cargando
No hay anuncios

En el moment de la seva identificació, segons aquest mitjà, el agents van descobrir que els periodistes tenien diversos informes militars i un mapa d'ubicació del nord de l'estat de Rakhine. Precisament aquest estat es la regió de la qual han fugit més de 600.000 rohingyes, perseguits per l'exèrcit birmà.

El diari 'The Irrawaddy' va una mica més enllà i assegura que els documents estan relacionats amb els combats que es van iniciar al mes d'agost entre la guàrdia fronterera de Birmània i els militants del Exèrcit de Salvació Rohinya d'Arakan (ARSA). Un atac d'aquest grup el 25 d'agost és el que va desencadenar la repressió militar que ha forçat l'èxode de la minoria musulmana rohingya cap a Bangladesh.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del govern birmà, Zaw Htay, ha assegurat que les autoritats prendran mesures "contra els reporters i també contra els policies involucrats en aquest cas", però no ha detallat les penes a les quals es poden enfrontar els periodistes.

No obstant això, 'Frontier Myanmar' ha informat aquest dimecres que la comissaria Htaukkyant, al sud de Birmània, ja ha acceptat els càrrecs penals presentats per un ajudant militar.

Cargando
No hay anuncios

Aquests càrrecs, segons la secció 3.1 de la llei de secrets oficials del país, poden comportar penes de presó de fins a 14 anys per possessió il·legal de documents militars.

El cap de comunicacions globals de Reuters, Abbe Serphos, ha explicat que des de l'agència de notícies estan buscant més informació sobre les circumstàncies de l'arrest dels dos periodistes i sobre la seva situació actual.

Cargando
No hay anuncios

En els últims anys Birmània ha augmentat les restriccions sobre la llibertat de premsa sobretot en els temes militars i en els assumptes relacionats amb la persecució contra els rohingyes.

En aquest sentit, al mes de novembre, dos periodistes estrangers van ser detinguts, encara que finalment van retornar als seus països, després de ser acusats de generar un "clima de por".