Internacional24/03/2016

Dos dels kamikazes, germans vinculats als terroristes de París

Mitjans belgues i francesos afirmen que el tercer atacant suïcida seria còmplice directe d’Abdeslam

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaTot i les nombroses incerteses encara per resoldre, les 24 hores posteriors als atemptats a Brussel·les van servir per aclarir algunes incògnites. De les informacions que dimecres va fer públiques la fiscalia se’n desprenen, com a mínim, dues conclusions importants: que els terroristes directament implicats en la massacre eren quatre –tres kamikazes i un que es va fugar– i que la cèl·lula que va executar els atemptats tenia vincles amb la que va atacar París el 13 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dels quatre jihadistes responsables de la tragèdia a Brussel·les dimecres només se n’havien identificat, oficialment, dos: els germans Ibrahim i Khalid al-Bakraoui, de nacionalitat belga i amb antecedents judicials no relacionats amb el terrorisme, com va especificar el fiscal federal, Fréderic van Leeuw. Ibrahim, de 29 anys, seria l’individu que apareix al centre d’una imatge captada per les càmeres de seguretat de l’aeroport moments abans de l’explosió. Segons el fiscal, és un dels dos terroristes que es van immolar a la terminal de sortides. Khalid (27 anys) seria l’atacant suïcida que va causar vint morts a l’estació de metro de Maelbeek, com haurien revelat les seves empremtes.

Cargando
No hay anuncios

Dels altres dos suposats terroristes, el que apareix a l’esquerra de la imatge dels sospitosos seria el segon kamikaze de l’aeroport. Al tancament d’aquesta edició no se l’havia identificat oficialment, tot i que mitjans com el diari francès 'Le Monde' o la televisió pública belga RTBF ja asseguraven que es tractaria de Najim Laachraoui (25), directament vinculat amb l’organització dels atacs terroristes de París i molt pròxim a Salah Abdeslam, detingut divendres a Brussel·les com a presumpte cervell de la matança a la capital francesa. Laachraoui, que va viatjar a Síria el 2013, està en cerca i captura des del desembre.

Gran part dels actuals esforços de la policia belga, però, se centren a trobar el quart sospitós: l’home de la dreta de la imatge, amb jaqueta clara i barret fosc, que tampoc va ser identificat dimecres. Segons la fiscalia, aquest individu hauria abandonat l’aeroport després de deixar una bossa amb “la quantitat més gran de càrrega explosiva”, que hauria explotat un cop localitzada per la policia. Ningú va resultar ferit gràcies a la “professionalitat” dels artificiers, va destacar Van Leeuw. Buscat des del mateix dia de l’atemptat, el fugitiu també va ser identificat dimecres al matí per mitjans locals com a Laachraoui, i fins i tot es va dir que havia sigut detingut. El fiscal va desmentir totes dues informacions.

Cargando
No hay anuncios

Van Leeuw sí que va donar, en canvi, altres detalls clau per a la investigació. Des del matí dels atemptats fins dimecres al migdia es van fer cinc escorcolls a la regió de Brussel·les, en dos dels quals es van fer dues detencions de menys importància –un dels arrestats va ser posat en llibertat al cap de poc temps–. D’aquestes operacions policials, la més rellevant va tenir lloc al barri de Schaerbeek, a la capital belga. Un taxista que hauria portat els tres sospitosos de la imatge fins a l’aeroport –i va trobar estrany que els individus no li deixessin manipular les maletes– va conduir la policia fins a l’habitatge on els hauria recollit. Segons la fiscalia, allà es van trobar 15 quilos d’explosius, productes químics, detonadors, una maleta plena de claus i materials per construir artefactes, incloent-hi ventiladors. A l’habitatge també hi havia una bandera de l’Estat Islàmic (EI), que va reivindicar els atacs.

En una paperera al mateix carrer de Schaerbeek, la policia hi va trobar un ordinador que contenia un 'testament' d’Ibrahim al-Bakraoui, en el qual el terrorista assegurava tenir “por d’acabar en una cel·la a la presó al costat d’ell”, en referència –segons els investigadors– a Abdeslam. Els vincles dels dos germans kamikazes amb un dels cervells dels atacs del 13-N no acaben aquí. Khalid al-Bakraoui hauria llogat amb una identitat falsa l’habitació del districte de Forest on la policia va buscar Abdeslam el 15 de març –en una operació amb tiroteig en què es va abatre un dels terroristes–, així com l’amagatall dels escamots de París a Charleroi, una ciutat al sud de Bèlgica.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, els noms d’Ibrahim i Khalid al-Bakraoui ja feia setmanes que sonaven en alguns mitjans locals, en el marc de la investigació de París. Dimecres, però, es va conèixer una sorprenent novetat sobre el germà gran. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar que un dels terroristes –identificat com a Ibrahim al-Bakraoui per diversos mitjans– va ser arrestat a Turquia i deportat a la UE al juliol. Segons Erdogan, en aquell moment es va informar les autoritats belgues que era un militant jihadista, però va ser alliberat per falta de proves. El ministre de Justícia belga va negar les acusacions i va assegurar que el terrorista va ser enviat als Països Baixos.

Un altre detall que va transcendir dimecres és la possible implicació en els atacs a Brussel·les d’un Audi S4 de color negre sense matrícula, vist a l’exterior de l’aeroport amb tres o quatre persones a l’interior. El propietari seria un home de la comunitat turca fitxat pels serveis secrets belgues.