Les dones saudites ja poden viatjar sense el permís d'un home
Les noves mesures també inclouen el dret a rebre documents oficials i a ser tutores de menors
BarcelonaRahaf Mohammed al-Qunun, una jove saudita de 18 anys, va obrir els ulls del món el passat mes de gener quan es va atrinxerar en una habitació d’hotel de Bangkok mentre bombardejava amb missatges d’auxili les xarxes socials per evitar que la retornessin a casa seva a l’Aràbia Saudita. Havia fugit d’una família que la maltractava físicament i la tractava com un ésser inferior, i ho havia fet desafiant la llei. Avui viu refugiada al Canadà, on el 15 de gener va concedir la seva única roda de premsa per relatar la seva història.
Altres dones que havien fet el mateix, fugir clandestinament del país, no havien tingut tanta sort com ella i no havien aconseguit la mobilització social i mediàtica que va salvar la Rahaf. Dina Ali Lasloom, de 26 anys, ho va intentar el 2017 i va ser detinguda a l’aeroport de Manila quan intentava viatjar a Austràlia per demanar asil. Els seus dos oncles la van anar a buscar i la van forçar a tornar a casa, utilitzant la força física segons diversos testimonis, que relaten com la noia es va intentar resistir. Però la llei estava a favor d'ells, perquè la Dina havia agafat un avió sense permís del seu “guardià”.
Ahir, finalment, aquesta llei va canviar. De manera totalment inesperada, el butlletí oficial del govern saudita publicava una esmena al codi civil que finalment permetrà, a partir d’ara, que una dona saudita de més de 21 anys pugui treure’s el passaport i viatjar sola sense el permís del seu “guardià”, que acostuma a ser el pare, el marit o fins i tot un germà encara que sigui més petit.
La reforma legislativa permetrà també a les dones saudites inscriure els seus fills al registre o informar de divorcis, casaments i morts de familiars, gestions que fins ara només podien fer els seus “tutors” masculins. Altres novetats són que també se’ls permetrà rebre documents familiars oficials i ser tutores de menors. Però tot i així queden coses per a les quals les dones de l’Aràbia Saudita necessiten el permís d’un home, com per exemple per casar-se o viure soles.
En l’esmena publicada al butlletí oficial ahir s’assegura que “el passaport s’atorgarà a qualsevol personal de nacionalitat saudita” de més de 21 anys que ho sol·liciti, sigui home o dona. En relació al certificat de naixement d’un nen, la modificació legal diu que “el cap de la família en l’aplicació d’aquest sistema és el pare o la mare dels fills”. A més, queda eliminada la llei que establia que el domicili de les dones era dels seus marits en cas de viure junts.
Els canvis donen continuïtat a una ordre del rei Salman bin Abdulaziz del 2017 amb què es va eximir les dones del requisit del permís del tutor en la majoria de tràmits governamentals, però es mantenia per als viatges i matrimonis, entre altres.
Muna AbuSulayman, una mediàtica 'influencer' saudita, es va unir a milers de dones que celebraven la notícia a Twitter i va qualificar la mesura com a “històrica”. “Assenyala igualtat total als ulls de la llei i assenyala allò del que és capaç la xaria moderna”, va piular. “Una generació creix completament lliure i igual als seus germans”, va afegir.
Tot i així, hi havia moltes veus que alertaven que no s’ha donat data concreta per a l’entrada en vigor de la norma i que recordaven que encara queda molt per fer per la igualtat completa. “El sistema de guardians, un tipus d’apartheid de gènere, ha d’acabar, completament. I les activistes pels drets de les dones han de ser alliberades”, deia a Twitter la feminista àrab Mona Eltahawy.
El príncep hereu saudita Mohamed bin Salman ha impulsat diverses mesures d’obertura del règim, com l’històric permís de conduir per a les dones que va entrar en vigor l’any passat (acabant amb l’última prohibició d’aquest tipus que quedava al món), però manté empresonades diverses dones activistes pels drets humans.