PRÒXIM ORIENT
Internacional28/09/2017

Les dones saudites celebren poder posar-se al volant

La monarquia àrab ho prohibia, igual que els talibans i l’Estat Islàmic

Lara Ribas
i Lara Ribas

BarcelonaCasar-se, sol·licitar el passaport, viatjar a l’estranger, obrir un compte bancari o posar en marxa un negoci. Per dur a terme qualsevol d’aquestes accions, les dones saudites encara han de demanar permís als pares, marits o homes del seu entorn. Tot i així, estan eufòriques des que el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz, ha aprovat un decret que permetrà que les dones puguin conduir. “Aquesta mesura és un gran pas per a les dones, és bonic poder posar-se al volant. Metafòricament, és com si les dones estiguéssim decidint el camí a seguir a la vida. Això és increïble”, assegurava Sultana al-Saud, de 26 anys, en declaracions al diari britànic The Guardian.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’Aràbia Saudita era l’únic país del món que seguia prohibint que les dones conduïssin, una mesura que només compartia amb els talibans i els jihadistes de l’Estat Islàmic. Malgrat que el nou decret no entrarà en vigor fins al mes de juny, les saudites celebren amb energia la petita obertura, perquè els permetrà obtenir legalment el carnet de conduir sense haver de demanar permís a un tutor masculí i, un cop el tinguin, podran conduir totes soles. Això en una societat ultraconservadora on la religió oficial és el wahhabisme -una interpretació deformada de l’islam- i els drets de les dones són encara un deute pendent.

Cargando
No hay anuncios

“És el primer pas cap a la llibertat, i encara no som al 2030”, subratllava Al-Saud en referència al pla de reformes que el rei saudita va impulsar quan va arribar al poder ara fa dos anys, amb l’horitzó fixat en aquella data. De tota manera, les dones només han aconseguit petites victòries, com ara més llibertat a l’hora de fer tràmits administratius per si soles, però encara necessiten tutela masculina per a molts altres procediments.

De fet, la xaria no prohibeix directament conduir a les dones, i tots els edictes islàmics sobre aquest aspecte se centren en els vicis i les virtuts d’aquesta pràctica. “La majoria dels ulemes no veuen cap impediment en el fet que les dones condueixin en el marc de les garanties per mantenir el respecte i dignitat de la dona”, va escriure en un comunicat l’Autoritat dels Ulemes de l’Aràbia Saudita, que és la màxima institució religiosa del país.

Cargando
No hay anuncios

El xeic i professor de religió Khaled al-Mosleh va piular que “aquest decret respon a les necessitats d’una gran part de la població saudita”, perquè la llei existent suposa un gran cost econòmic per a les famílies. Diverses dones es queixaven que moltes vegades no es poden permetre el luxe de contractar un conductor. “La majoria de famílies ho acceptaran perquè no volen seguir invertint una gran part dels seus salaris en xofers. Ho podem fer nosaltres mateixes”, reivindicava també al diari britànic l’estudiant universitària Amal al-Dayyem, de Riad. Precisament per aquest motiu, els líders saudites confien que l’aixecament de la prohibició ajudi a millorar l’economia, perquè les dones podran desplaçar-se fins als seus llocs de treball autònomament i sense gastar els diners que ara es veuen obligades a invertir en això.

Lluita de molts anys

La mesura arriba després d’una llarga lluita dins el mateix país musulmà. La primera protesta contra la prohibició es va produir l’any 1990, però moltes activistes han seguit manifestant-se durant les dues últimes dècades per posar fi a la detenció de les dones que s’havien posat al volant per exercir el seu dret a conduir. “La mentalitat ha canviat, no esperàvem l’aprovació de les nostres famílies, sinó un suport encara molt més gran, una autèntica columna vertebral, el govern”, subratllava la jove Al-Saud. L’entrenadora Madawi al-Blehid, de 36 anys, va manifestar que la mesura era una gran notícia per a les dones i nenes. “No es tracta només de conduir per nosaltres mateixes, sinó que ara és un dret nostre i tenim la llibertat d’elegir”, va sentenciar.

Cargando
No hay anuncios

Bona rebuda internacional

La decisió ha sigut molt aplaudida arreu del món. “Com a vells amics del regne saudita, celebro que faci aquest pas important cap a la igualtat de gènere”, va manifestar ahir la primera ministra britànica, Theresa May. A més, va assegurar que “seguiria treballant estretament” amb el país musulmà a mesura que avanci en el seu ambiciós programa reformador. Mentrestant, a l’altra banda de l’Atlàntic la portaveu del departament d’Estat nord-americà, Heather Nauert, destacava el pas de l’Aràbia Saudita “cap a la direcció adequada”, però no es pronunciava sobre la necessitat que faci més avenços en matèria de drets de les dones.