Donen per mort el líder de Boko Haram
Les autoritats de Nigèria creuen que Abubakar Shekau s'hauria suïcidat per evitar ser capturat
BarcelonaA Abubakar Shekau, líder del grup jihadista Boko Haram, se l'ha donat per mort diverses vegades. Des del 2009, quan Shekau va assumir el lideratge del bàndol terrorista, l'exèrcit de Nigèria ha notificat la seva desaparició en cinc ocasions (2009, 2012, 2013, 2016 i ara), fins al punt que el setembre del 2014 el llavors portaveu de Defensa de Nigèria, Chris Olukolade, assegurava que Shekau tenia un doble que el substituïa i que era qui apareixia en els vídeos difosos pels extremistes per desmentir, cada cop, la mort del líder. Ara funcionaris d'intel·ligència del país africà han informat que Shekau està greument ferit o directament mort després d'intentar suïcidar-se per evitar que el capturessin combatents de l'Estat Islàmic de l'Àfrica Occidental (ISWAP), grup també jihadista que es va escindir de Boko Haram el 2016.
Segons aquests informes, membres de l'ISWAP, en pugna amb el Boko Haram de Shekau, haurien preparat una emboscada al líder extremista i, després d'assassinar molts dels seus guardaespatlles, li haurien exigit que ell i els seus milicians juressin lleialtat al líder de l'ISWAP, Abu Musab al-Barnawi. Shekau s'hi hauria negat i, per evitar la captura, "es va disparar al pit". Diversos mitjans nigerians el donen per mort, tot i que cap dels dos bàndols ni el mateix govern ho han confirmat.
Per tant, comença un nou episodi de confusió envers la mort d'Abubakar Shekau. "Ho estem investigant", s'ha limitat a dir el portaveu de l'exèrcit nigerià, Mohammed Yerima, en declaracions a l'agència AFP. Mentrestant, un funcionari del govern de Borno, al nord de Nigèria i una de les zones del país amb més presència dels extremistes, explicava a diversos mitjans locals que darrerament les lluites entre els dos grups jihadistes s'havien intensificat i que, en aquest sentit, Boko Haram tenia les de perdre: menys força i menys capacitat d'atac que l'ISWAP.
Dues faccions
Boko Haram i l'ISWAP són coneguts per la seva violència, extrema fins i tot per als estàndards jihadistes. Tots dos grups sorgeixen de la mateixa llavor. El 2015 Boko Haram –el nom, traduït del haussa, vol dir 'l’educació occidental és pecat'– va jurar lleialtat a l'Estat Islàmic i va passar a dir-se Estat Islàmic de l'Àfrica Occidental (ISWAP, per les seves sigles en anglès). Però les rivalitats pel lideratge van dividir l'organització el 2016. Van quedar-ne dues faccions: l'ISWAP, que dona suport a l'Estat Islàmic; i el JAS, un grup independent liderat per Shekau i que concentra bona part dels seus objectius i atacs a Nigèria.
A principis d'aquest any, l'ISWAP va començar una ofensiva que ha subratllat el seu domini i que va portar els seus combatents fins al bosc de Sambisa, antiga fortalesa de Boko Haram, i punt clau per al control d'una part important del nord-est de l'estat de Borno, on els terroristes van néixer i s'han fet forts. Des d'aquí també es controlen la majoria de carreteres que van cap a la capital regional de Maiduguri, que fa anys que pateix la ira dels jihadistes. La lluita entre les dues faccions no és només física, també de relat. Totes dues pugnen en una guerra de propaganda per mostrar al món qui lidera la insurgència jihadista del nord-est de Nigèria, que, traspassant fronteres, s'ha convertit en una de les més temudes del món.