Internacional02/06/2019

Trump a Londres, pompa i protestes

El president nord-americà inicia una visita d’estat al Regne Unit precedida de la ingerència en afers interns

Quim Aranda
i Quim Aranda

Londres“No crec que cap altre president dels Estats Units estigui tan a prop del vostre gran país”. Amb aquesta i altres frases, recollides en una entrevista a l’edició del dissabte de The Sun i a la d’ahir de The Sunday Times, Donald Trump aterra avui a Londres per a una visita d’estat de tres dies prèvia a la celebració del 75è aniversari del Desembarcament de Normadia, del 6 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El de Trump és un viatge polèmic, ple de pompa i circumstància per la implicació de la reina Isabel II i altres membres de la família Windsor en alguns dels actes, i ple també de protestes, perquè la presència del mandatari nord-americà ja ha aixecat polseguera entre líders polítics i moviments socials.

Cargando
No hay anuncios

Així, els caps del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, i el del Liberal Demòcrata, Vincent Cable, no assistiran al banquet de gala que la reina ofereix aquesta nit a Trump al Palau de Buckingham. Corbyn ha refusat de participar-hi i que s’hagi estès la catifa vermella per a algú que considera “racista i misogin”, paraules molt gruixudes fins i tot per al líder de l’esquerra britànica. Però Sadiq Khan, alcalde labour de Londres, ha anat més enllà. Ahir recordava a Sky News que sovint el llenguatge que fa servir el president és propi dels “feixistes del segle XX”.

A més, el president del Parlament, John Bercow, no l’ha convidat a parlar davant de les dues cambres, la dels Lords i la dels Comuns, tradició amb què sí que van ser rebuts Ronald Reagan, Bill Clinton i Barack Obama. D’altra banda, demà, en un centre de Londres sota unes mesures de seguretat extraordinàries, els milers de manifestants que s’esperen a la plaça del Parlament intentaran fer sentir la seva veu mentre el president i Theresa May, encara premier, es trobin a Downing Street per a una sessió de treball.

Cargando
No hay anuncios

Una altra humiliació

El juliol de l’any passat Trump va humiliar May dies abans de la seva arribada al Regne Unit, també amb una entrevista a The Sun. Llavors, va criticar la posició de la primera ministra sobre el Brexit i va elogiar Boris Johnson, que aleshores acabava de dimitir de ministre d’Afers Estrangers -en la primera gran crisi del govern per la, de moment, frustrada sortida de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

Trencant les normes més habituals de la diplomàcia, Trump va insistir dissabte a The Sun que Johnson -ara un dels 13 candidats a substituir May en la carrera per la corona tory que oficialment s’obre dilluns vinent- seria “un excel·lent” primer ministre. I, un cop més, criticava l’estratègia de negociació britànica per al Brexit: “El Regne Unit va permetre a la UE disposar de totes les cartes”. A l’entrevista que concedia al Sunday Times va aprofundir en aquesta idea i va instar el Regne Unit a “sortir” de la UE sense acord si Brussel·les es nega a satisfer les seves demandes.

Alhora, va suggerir que l’euroescèptic Nigel Farage, amic personal de Trump, líder del Partit del Brexit i aliat polític de l’actual administració nord-americana en la seva tasca de soscavament de la UE, hauria de participar en les negociaons. També va afirmar que “aniria a per totes” amb una ràpida negociació d’un acord comercial amb el Regne Unit, que va assegurar que podria compensar el que perdés amb la UE.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la pompa protocol·lària, les manifestacions en contra i la mala educació que pugui exhibir Trump en les properes setanta-dues hores, la visita arriba en un moment de gran pressió de Washington als aliats europeus. Un dels punts calents de la relació és l’Iran. Els Estats Units s’han retirat de l’acord nuclear i volen sancionar econòmicament Teheran. Fins i tot han amenaçat la Unió amb “conseqüències greus, inclosa la pèrdua d’accés al sistema financer nord-americà” si continua amb els esforços per permetre que el comerç segueixi fluint amb l’ajut d’un nou sistema de pagaments, l’Instex.

Trump també ha advertit Londres del possible ús de la tecnologia 5G de Huawei, el gegant xinès de telecomunicacions. El mes passat, Mike Pompeo, secretari d’Estat, va advertir en un discurs a la capital britànica: “Què pot fer el govern de sa majestat per assegurar-se que les tecnologies sensibles no es converteixen en portes obertes per als espies de Pequín?” Qualsevol erosió de la confiança en l’intercanvi d’informació seria perjudicial per a Londres, en un moment com l’actual d’indefinició amb el Brexit.

Cargando
No hay anuncios

En relació a la del 2018, però, la visita de Trump mantindrà l’equilibri entre política i pompa. El mandatari arriba amb tota la família: 12 persones, inclosos els quatre fills i les parelles, dos nets i també l’exesposa de Donald Trump Jr, Vanessa Haydon. Al record del Desembarcament a Normandia el precedeix el dels Trump.