Internacional29/12/2020

Almenys set morts en un terratrèmol de 6,4 a Croàcia

Eslovènia tanca la seva central nuclear, a 100 quilòmetres de l'epicentre, per precaució

Ara
i Ara

BarcelonaUn terratrèmol de magnitud 6,4 va deixar almenys set morts a Croàcia aquest dimarts. La localitat de Petrinja, d’uns 20.000 habitants, al centre del país, va ser una de les més afectades, i hi va morir una nena de 12 anys. A la veïna Glina hi va haver cinc morts i també va morir l’organista de l’església de Zazine, prop de Sisak, que es va ensorrar. Almenys hi ha una vintena de ferits, sis dels quals en estat crític segons informava al vespre la policia. L’epicentre del sisme, que es va produir al migdia, es va situar a 50 quilòmetres de la capital, Zagreb, on molts veïns van sortir al carrer en estat de pànic. En tancar l’edició encara es buscaven víctimes entre la runa. El terratrèmol es va notar en 12 països i va obligar a tancar per precaució una central nuclear a la veïna Eslovènia.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’alcalde de Petrinja, Darinko Dumbovic, va explicar a la televisió local que encara s’havien d’avaluar els danys. Es va esfondrar l’edifici que acull una escola bressol, que en aquestes dates estava buida. “El poble ha quedat reduït a les runes. El pànic és general i tothom intenta saber com estan els seus éssers estimats”. Els serveis d’emergència i l’exèrcit es van desplegar ràpidament per trobar víctimes entre les restes dels edificis caiguts. Els responsables dels serveis d’emergències van precisar que també hi havia hagut ferits per contusions a la localitat de Sisak.

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre, Andrej Plenkovic, va dir des de Petrinja que una part de la població hauria de ser traslladada a altres llocs “perquè no és segur ser aquí”.

La cadena de televisió N1 va mostrar imatges dels equips de rescat traient un home i una criatura de les runes en un paisatge devastat de carrers plens de restes d’edificis i cotxes esclafats per les parets desplomades. Un home va explicar que estava treballant en la reparació d’una teulada en un poble pròxim quan la sacsejada sísmica el va tirar a terra.

Cargando
No hay anuncios

A Zagreb els pacients i el personal de l’Hospital Sveti Duh van haver de ser evacuats per por que l’estructura de l’edifici hagués patit danys. A Graz, la segona ciutat d’Àustria, a uns 200 quilòmetres de l’epicentre, els edificis van tremolar durant dos minuts, segons la cadena ORF. A la província de Caríntia la terra també va tremolar durant diversos minuts.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va mostrar immediatament “disposada a ajudar” i Charles Michel, president del Consell Europeu, es va solidaritzar amb les víctimes i els equips de rescat. El ministre de l’interior croat, Davor Bozinovic, va explicar que Zagreb havia activat el mecanisme de situació d’emergència per rebre ajuda urgent de la UE.

Cargando
No hay anuncios

El tremolor es va notar fins a Hongria i Àustria, i a la veïna Eslovènia les autoritats van aturar “per precaució” la central nuclear de Krsko, cosa que l’agència de notícies STA va atribuir al “procediment normal en cas de forts tremolors de terra”. La central, que va entrar en funcionament el 1983 i compta amb un reactor tipus Westinghouse, és l’única nuclear d’Eslovènia i abasteix també Croàcia. El seu final està programat per al 2023, però Zagreb i Ljubljana van acordar prolongar la seva vida fins al 2035.

Evacuació dels malalts de covid

El terratrèmol arriba quan Croàcia rep l’impacte de la segona onada de la pandèmia. Els hospitals de Petrinja i de Sisak van haver de ser evacuats i els pacients van ser traslladats a Zagreb. Amb 1.113 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, Croàcia és el país de la UE amb una incidència més gran de covid-19. Diverses ciutats s’han quedat sense llum i aigua corrent i les feines de rescat han continuat de nit, malgrat que hi ha carreters bloquejades.

Cargando
No hay anuncios

Als Balcans l’activitat sísmica és habitual. L’últim desastre es va produir fa poc més d’un any, quan un terratrèmol va deixar una cinquantena de morts a Albània.