ESTATS UNITS
Internacional07/10/2017

Disparar 90 bales en 10 segons

Com convertir un rifle semiautomàtic en una espècie de metralladora per només 100 dòlars

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

Nova YorkEls rifles semiautomàtics, anomenats també d’assalt, s’han convertit en els últims anys en els protagonistes dels tirotejos massius més mortífers de la història dels Estats Units. Aquest tipus d’arma és la que van utilitzar tant l’autor de la recent massacre a Las Vegas -que va deixar 58 morts i gairebé 500 ferits- com els pistolers dels tirotejos a la discoteca Pulse a Orlando del 2016 -49 morts i 53 ferits- i a l’escola de Newtown del 2012 -28 morts, 20 d’ells nens, i dos ferits-. I per això es tornen a trobar al centre de l’enèsim debat sobre les armes al país.

Cargando
No hay anuncios

Es calcula que entre 5 i 8 milions de nord-americans tenen rifles semiautomàtics. Aquestes xifres són estimacions de la Fundació Nacional d’Esports de Caça, ja que el govern federal no en té cap registre. La venda d’aquests rifles va estar prohibida del 1994 al 2004, però en l’última dècada s’han fet molt populars. El seu preu s’ha fet més assequible -costen entre 400 i 700 dòlars- i se n’han creat diversos models, fins i tot per als més petits.

El presumpte assassí de Las Vegas, Stephen Paddock, tenia 12 rifles d’assalt a l’habitació de l’hotel des d’on va disparar als assistents d’un concert, segons va informar la policia aquesta setmana. Aquestes armes poden disparar uns 30 trets en 10 segons, però les de Paddock tenien un dispositiu per triplicar aquest nombre que es pot comprar a internet per només 100 dòlars. Així, segons els experts, hauria convertit les seves armes semiautomàtiques en una mena de metralladores (armes automàtiques). La diferència entre les dues armes és que la segona pot disparar més d’un tret sense deixar anar el gallet. I, d’altra banda, són molt més cares, ja que poden costar més de 15.000 dòlars i requereixen un permís federal especial difícil d’obtenir.

Cargando
No hay anuncios

Més de 150 tirotejos en set anys

Els Estats Units han vist més de 150 tirotejos massius -es defineixen així quan hi ha un mínim de quatre víctimes mortals-, segons un estudi recent del grup Everytown for Gun Safety. I cada any es registren unes 33.000 morts per arma de foc (unes 20.000 de les quals, per suïcidi). Tot i així, el Congrés no només no ha aprovat cap legislació per restringir l’accés a les armes sinó que, fa uns mesos, va fer més fàcil vendre armes a persones amb malalties mentals.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix el dispositiu utilitzat per Paddock per matar més gent podria provocar un canvi en aquest sentit. L’Associació Nacional del Rifle (NRA), el lobi d’armes que té una gran influència entre els legisladors republicans -que tenen el control de les dues cambres-, s’ha mostrat a favor de regular els polèmics dispositius que va fer servir Paddock, anomenats bump stocks. De fet, tot i que eren un accessori gairebé desconegut per als propietaris d’armes, la seva venda s’ha disparat en els últims dies per por que siguin prohibits. Els demòcrates ja han presentat una llei per fer-ho, però no és clar que els republicans hi donin suport -ja que l’NRA va aclarir divendres que no estava a favor de prohibir la venda dels polèmics dispositius sinó de regular-los.

Els grups a favord de controlar les armes aplaudeixen un canvi de legislació en aquest sentit, però consideren que no n’hi hauria prou per solucionar el problema. Avery Gardiner, presidenta de la campanya Brady, assegura que cal que es verifiquin els antecedents de tots els compradors d’armes. Actualment, les persones que volen comprar una arma per internet o a un persona privada no han de passar per cap tipus de verificació. “Calculem que una de cada cinc armes es venen sense passar cap control”, diu.

Cargando
No hay anuncios

A més de restringir l’accés a les armes, la Coalició per Aturar la Violència de les Armes creu que també cal renovar la prohibició dels rifles d’assalt que va expirar el 2004. “Els Estats Units -on hi ha uns 300 milions d’armes- són l’únic país industrialitzat on aquestes massacres són recurrents. Els tirotejos massius s’han convertit en una part de la nostra identitat”, lamenta el director de l’organització, Josh Horwitz.