Internacional13/01/2016

Obama ofereix un futur optimista a uns Estats Units dividits

El líder nord-americà subratlla els seus èxits i nega la visió catastrofista que els republicans tenen del país en el seu últim discurs de la Unió. Promet un altre cop tancar Guantánamo i insta a aixecar l'embargament de Cuba

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonBarack Obama ha reivindicat aquesta matinada (hora catalana) el seus èxits i ha ofert una visió optimista del futur dels Estats Units que contrasta amb el pessimisme dels republicans, d'alguns dels seus candidats presidencials i de bona part dels nord-americans. En el que ha estat el seu últim discurs sobre l'estat de la Unió, ha recuperat el missatge de canvi i esperança que va impulsar la seva campanya el 2008 fins a portar-lo a la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els Estats Units ja ha passat per grans canvis, guerres i depressió, l'influx d'immigrants, treballadors que van lluitar per un tracte just [...]", ha recordat. "Vam fer que el canvi treballés en el nostre benefici, sempre ampliant la promesa dels Estats Units".

Cargando
No hay anuncios

Durant el seu discurs, que ha estat interromput diverses vegades pels aplaudiments de la bancada demòcrata, Obama ha subratllat la millora de l'economia del país i la seva fortalesa al món sota la seva presidència, malgrat l'augment de la desigualtat econòmica i de la inestabilitat al Pròxim Orient.

Crítiques velades als candidats republicans

Cargando
No hay anuncios

"Qui sostingui que l'economia nord-americana està en declivi fa ficció ", ha sentenciat, en una mena de crítica indirecta a les visions pessimistes de la situació actual dels Estats Units dels candidats presidencials republicans. Després ha insistit en aquesta qüestió quan ha dit que "tota la retòrica que se sent sobre com els nostres enemics s'estan fent més forts i Amèrica és cada vegada més feble" és pura "xerrameca". El líder de la Casa Blanca ha estat rotund: els Estats Units són "la nació més forta de la terra. Punt".

Així, ha connectat el seu parlament en la batalla electoral que començarà oficialment el proper 1 de febrer amb el 'caucus' d'Iowa, la primera cita del procés de primàries que encaren els dos partits per escollir els seus candidats presidencials. Sense citar noms s'ha referit a retòrica incendiària d'aspirants republicans com Donald Trump -que després dels atacs jihadistes de París i San Bernardino va proposar vetar l'entrada a immigrants musulmans als Estats Units. "Hem de rebutjar qualsevol política que ataqui les persones per motiu de raça o religió", ha afirmat i ha afegit: "Quan els polítics insulten als musulmans, quan s'ataca una mesquita o quan s'assetja un nen, això no ens fa més segurs. Ens afebleix davant la resta del món".

Cargando
No hay anuncios

Quatre qüestions prioritàries pel país

Obama ha estructurat el seu discurs al voltant de quatre qüestions prioritàries pel futur dels Estats Units: com aconseguir una economia que garanteixi oportunitats per tothom; com aprofitar els canvis tecnològics i impulsar la innovació; com mantenir la seguretat del país; i com solucionar la polarització i la paràlisi política.

Cargando
No hay anuncios

Ha assegurat que el país està millor de com se'l va trobar, en plena recessió econòmica. I ha instat els legisladors i els seus conciutadans a plantejar-se nous i grans reptes com aconseguir guarir del càncer o aturar el canvi climàtic.

D'altra banda, també s'ha referit a l'amenaça terrorista de grups jihadistes com l'Estat Islàmic. Obama ha dit que són un perill que cal destruir però que ha subratllat que no constitueixen"una amenaça per la nostra existència nacional".

Cargando
No hay anuncios

Per últim, ha parlat de l'augment de la polarització política. Ha reconegut que "una de les poques coses que lamenta" és que la divisió entre els dos partits ha empitjorat durant la seva presidència. Obama ha fracassat en unir el país però ha advertit que cal millorar el sistema polític i reduir la influència del diner en les campanyes electorals si es vol construir un futur millor pels nord-americans.

Promeses i demandes

Cargando
No hay anuncios

L'inquilí de la Casa Blanca ha fet poques promeses perquè s'ha volgut centrar més en el futur del país que en els objectius del seu últim any al poder. Tot i així, ha reiterat que farà tot el que pugui per tancar la presó de Guantánamo."És costosa, és innecessària i només serveix com a pamflet de reclutament per als nostres enemics".

Ha passat de puntetes pel tema de la immigració, tot i que ha dit que cal una reforma migratòria, i també ha defensat l'acord nuclear amb l'Iran i el restabliment de les relacions diplomàtiques amb Cuba. "Reconegueu que la Guerra Freda s'ha acabat, aixequeu l'embargament".