Internacional18/06/2019

Les disculpes públiques de la cap de l'executiu no acontenten Hong Kong

Carrie Lam admet que la llei d'extradició "probablement" no s'aprovarà, però la protesta es manté

Ara
i Ara

BarcelonaEn un intent d’apaivagar la pitjor revolta que es recorda a Hong Kong des que l’illa va ser entregada pel Regne unit a la Xina el 1997, la cap de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam, ha fet aquest dimarts una compareixença televisada per demanar disculpes a la població per la controvèrsia generada per la seva proposta de reforma de la llei d’extradició.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lam ha demanat perdó i ha reconegut que és “molt poc probable” que la llei es pugui aprovar en el que queda de legislatura, de manera que ha donat per morta la reforma però sense anunciar obertament que la retira. Un gest que no ha sigut suficient per apagar la indignació al carrer. L’oposició a aquesta llei, que hauria permès extradir de Hong Kong a la Xina continental els acusats de crims penats amb més de 7 anys de presó perquè fossin jutjats amb el sistema xinès, que no ofereix garanties jurídiques, ha sumat diversos sectors de la societat hongkonguesa, que porten ja més d’una setmana de mobilitzacions.

Cargando
No hay anuncios

Després d’escoltar la cap de l’executiu, una de les activistes que lideren la revolta, la vicecoordinadora del Front Civil de Drets Humans, Bonnie Leung, ha fet una roda de premsa al carrer, davant la seu del govern, per anunciar que no pensen acceptar les disculpes i que seguiran al carrer. Leung ha dit que els hongkonguesos estan “molt decebuts” perquè Carrie Lam “ha ignorat” totes les seves demandes durant el seu discurs. Els activistes fa dies que reclamen la retirada total de la llei i també la dimissió de la cap de l’executiu.

El discurs de Lam no contenia cap de les dues coses, però era un intent, segons la mateixa Lam, de posar-se al costat de la gent. “Ofereixo les meves sinceres disculpes a la gent de Hong Kong. Assumeixo gran part de responsabilitat en el conflicte que s’ha creat”, ha dit Lam, tot i que ja havia demanat les mateixes disculpes diumenge a través d’un comunicat. Aquell dia, més de dos milions de persones havien sortit al carrer a demanar la retirada de la llei d’extradició i van començar a sentir-se els crits de dimissió. “La gent ha expressat de forma pacífica el que vol i els he sentit parlar alt i clar. Els he escoltat molt atentament i m’han fet veure que he de fer moltes coses, sobretot escoltar més”, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

“Al carrer pel G-20”

Però els líders de la protesta no es donen per satisfets i han dit que aquest dimecres anunciaran quines accions pensen emprendre per continuar la protesta. El jove Joshua Wong, que dilluns va sortir de la presó després de dos mesos detingut per haver liderat la Revolució dels Paraigües del 2014, que demanava més democràcia, ha demanat aquest dimarts que continuïn les protestes i, de fet, ha proposat aprofitar la celebració a Osaka (Japó) de la cimera de líders del G-20 a finals d’aquest mes per convocar marxes multitudinàries.

Cargando
No hay anuncios

“Tant és que Xi Jinping i Carrie Lam ignorin el que demana la gent, vindran més i més manifestacions, sobretot amb motiu del G-20 i de l’1 de juliol”, ha dit en al·lusió a l’aniversari del traspàs de sobirania de Hong Kong.