El director de Frontex dimiteix per l'escàndol de les devolucions en balses a l'Egeu

Fabrice Leggeri havia estat criticat per vulneració de drets humans i investigat per l'oficina anticorrupció

BarcelonaEl director de l'agència europea de fronteres (Frontex), Fabrice Leggeri, ha presentat la dimissió després d'una investigació periodística que demostra que l'organisme europeu ha estat implicat -o almenys ha estat testimoni- de devolucions en calent il·legals a l'Egeu. Lighthouse Report ha pogut documentar 957 casos de demandants d'asil que van ser retornats per la força a Turquia pels guardacostes grecs, entre març del 2020 i setembre del 2021. Leggeri, un alt funcionari del ministeri de l'Interior francès que dirigeix l'agència des del 2015, també havia estat investigat per l'oficina europea anticorrupció Olaf. El cas està tancat, però l'informe no s'ha fet públic.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes expulsions posen en perill la vida dels migrants: en alguns casos els guardacostes grecs intercepten les pasteres i després abandonen homes, dones i criatures en alta mar en balses de salvament a la deriva per tal que els turcs els retornin al punt de partida. Això ja s'havia documentat, també per aquest diari. La novetat que ha precipitat la dimissió és que les autoritats europees de vigilància de fronteres han admès que en tenien constància. Els periodistes havien recorregut als mecanismes de transparència per reclamar a Frontex els registres de la seva base de dades i en la seva resposta l'agència va reconèixer que havia estat testimoni de 145 casos de "devolucions de demandants d'asil a l'Egeu" qualificades per les autoritats com a "prevenció de sortida".

Cargando
No hay anuncios

En l'argot de l'agència, "prevenció de sortida" és un "incident en què els migrants són aturats al mar per autoritats d'un país no europeu en les seves aigües territorials i retornats al punt de partida". Però els investigadors van constatar que no era exactament així: creuant la informació amb les dades dels guardacostes turcs i de diversos testimonis van demostrar que, almenys en 22 casos, els refugiats havien estat capturats primer per guardacostes grecs, que els havien deixat en aquestes balses a la deriva.

Diverses ONG de defensa dels migrants han denunciat repetidament aquesta pràctica. Aegean Boat Report havia documentat el 28 de maig del 2021 el cas d'una cinquantena de migrants que havien arribat a l'illa grega de Lesbos i s'havien posat en contacte amb l'organització, però abans que poguessin arribar-hi, les autoritats gregues els van deixar al mar en aquestes balses fins que unes hores més tard els guardacostes grecs els van recollir. El cas, segons ha pogut constatar el diari britànic The Guardian, també va quedar registrat a la base de dades de Frontex com una "prevenció de sortida".

Cargando
No hay anuncios

El 22 de febrer, el mateix equip d'investigació va publicar un informe segons el qual dos homes nascuts al Camerun i a Costa d'Ivori, Diier Martial Komanou Nana i Sidy Keita, van morir en una d'aquestes deportacions: l'equip va demostrar que Komanou i Keita havien arribat vius a l'illa grega de Samos i després van aparèixer morts a la costa de Turquia. Segons el testimoni d'un supervivent, els homes haurien mort quan els guardacostes grecs els van fer pujar en llanxes ràpides i els van llançar a l'aigua.