Crisi Climàtica
Internacional12/01/2023

El director d'un gegant petrolier emiratià presidirà la cimera climàtica COP28

La trobada tindrà lloc a Dubai al desembre i l'encapçalarà el cap de l'empresa pública de petroli i gas

BarcelonaLa propera cimera climàtica de l'ONU, la COP28, que se celebra al desembre, tindrà com a president el director d'una companyia petroliera. L'elecció dels Emirats Àrabs Units (EAU) com a país amfitrió de la trobada ja era polèmica, perquè es tracta d'un dels principals productors de combustibles fòssils del món, però ara aquest estat ha escollit com a president de la cimera el seu ministre d'Indústria i Tecnologia, Sultan Ahmed al-Jaber, que al mateix temps és el cap executiu de la Companyia Nacional de Petroli Abu Dhabi, la 12a més gran a escala mundial.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El rol de president de les cimeres climàtiques és important, perquè es tracta de la persona que ha de facilitar els acords, organitzar les discussions i fer de mediador amb la proposta de textos d'acord que satisfaci el major nombre d'estats possible. Les organitzacions mediambientals ja han posat el crit al cel pel que consideren com un "clar conflicte d'interessos" en la presidència d'Al-Jaber. Com a mínim, diuen, hauria de dimitir de tots els seus càrrecs vinculats a la indústria dels combustibles fòssils mentre actua de president.

Cargando
No hay anuncios

El nomenament oficial ha arribat aquest dijous, tot i que feia dies que el nom estava sobre la taula. En la conferència ADIPEC, que organitza cada any la seva companyia a Abu Dhabi per parlar del "futur de l'energia", l'any 2021 Al-Jaber va defensar la necessitat d'actuar amb "pragmatisme" i elevar la inversió anual en combustibles fòssils en 600.000 milions de dòlars fins al 2030. Una visió que xoca frontalment amb la missió de les cimeres climàtiques de l'ONU com la COP28, que han d'avançar en els esforços dels governs del món per reduir la producció de combustibles fòssils, tal com reclamen els científics per evitar els pitjors efectes de la crisi climàtica.

"Com el director d'una empresa de tabac en una cimera sobre càncer"

“La crisi climàtica requereix acció real i urgent, el nomenament de Sultan al-Jaber com a cap de la COP28 és l'equivalent de posar el CEO d'una empresa de tabac a supervisar una conferència sobre la cura del càncer", deia aquest dijous Zeina Khalil Hajj, cap de la campanya global de l'ONG 350.org, que forma part de la xarxa d’ONG climàtiques CAN (Climate Action Network) . "La COP28 no es pot convertir en una exposició de la indústria dels combustibles fòssils", ha afegit, preocupada que el lideratge d'Al-Jaber "obri les portes al greenwashing amb acords de petroli i gas per seguir explotant els combustibles fòssils".

Cargando
No hay anuncios

La COP28 tindrà lloc entre el 30 de novembre i el 12 de desembre d'aquest 2023 a Dubai, la ciutat-emirat més poblada dels Emirats. La COP27 d'Egipte, el passat desembre, ja va fracassar a l'hora d'incloure en l'acord un compromís per "reduir tots els combustibles fòssils" i no només el carbó –que va ser introduït a Glasgow el 2021–, tot i que era una demanda que comptava amb el suport de desenes de països. No sembla realista esperar que l'amfitrió de la pròxima trobada s'esforci per incloure aquesta frase en els textos finals de la COP28, quan no s'ha aconseguit mai en més de 30 anys de negociacions. El 2023 ha de ser l'any també de fer "inventari global", els càlculs d'allò que ha fet cada país per reduir emissions i de la suma total d'esforços reals, per veure també què és el que queda per fer per tal d'evitar que la temperatura global s'elevi més d'1,5 °C.

Actualment, els Emirats Àrabs Units són el setè productor mundial de petroli. El compromís que el govern emiratià ha presentat davant de l'ONU, però, preveu que l'any 2050 ja no farà servir petroli, tot i que a curt termini l'any 2030 encara espera estar produint 5.000 milions de barrils de cru i gas. Abu Dhabi preveu que el seu mix energètic el 2050 estarà format en un 38% pel gas, un 12% pel "carbó net" (produït en plantes que tenen tecnologia per capturar el CO₂ que emeten en el procés), un 44% per energies renovables i un 6% per energia nuclear.