Dinamarca torna a tancar escoles i discoteques

Els rècords històrics d'infeccions i l'òmicron empenyen el govern escandinau a reintroduir restriccions

La  primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen.
3 min

BarcelonaDinamarca, que fa tres mesos va donar per controlada l'epidèmia de covid al país i va aixecar totes les mesures, ha hagut de fer marxa enrere i ha anunciat noves restriccions per frenar l'escalada de contagis. El govern socialdemòcrata ha pactat amb una majoria parlamentària tornar a tancar els locals d'oci nocturn, de moment durant quatre setmanes a partir d'aquest divendres, i enviar els alumnes de primària a casa a partir del 15 de desembre. Això vol dir que faran una setmana d'ensenyament a distància abans de les vacances de Nadal, amb la previsió que tornin a classe el 5 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera ministra, Mette Frederiksen, ha assegurat que els estudiants no han de patir per un nou tancament llarg de les aules. "Sabem bé el que significa l'escolarització per al benestar i l'aprenentatge dels joves, però cal reduir la infecció on hi ha moltes persones no vacunades", va argumentar a la roda de premsa per anunciar les noves mesures. L'objectiu és que abans de la reobertura dels centres es pugui impulsar la vacunació dels infants a partir dels 5 anys, que les autoritats sanitàries daneses van aprovar a finals de novembre. Les infeccions entre els infants de 6 a 11 anys no paren de créixer, i la setmana passada la incidència en aquest grup d'edat va arribar als 1.900 casos per 100.000 habitants, una xifra mai assolida.

Rècords històrics de contagis

"La intenció és evitar un gran confinament que tingui conseqüències significatives, humanes i econòmiques, per a la societat en general", va justificar Frederiksen, que es va mostrar preocupada per la nova variant òmicron. "S'ha estès terriblement de pressa", va dir, i va avisar que és previsible que això suposi un augment dels contagis, els malalts i els hospitalitzats. Fins ara, el país ha detectat 785 casos de l'òmicron, que ara suposa al voltant d'un 3% del total de positius.

Dinamarca ha encadenat aquesta setmana quatre dies de rècords històrics de contagis. En les últimes 24 hores se n'han detectat gairebé 7.000, una xifra inèdita des de l'inici de la pandèmia. Fins ara, el pic de casos s'havia registrat a finals de l'any passat, al voltant dels 4.500. Amb tot, cal tenir en compte que Dinamarca és, de llarg, el líder mundial pel que fa a la quantitat de tests en relació amb la seva població, i l'onzè país del món que més n'ha fet en nombres absoluts. Amb 5,8 milions d’habitants, està fent al voltant de 450.000 proves de detecció diàries (a la primavera i començaments d'estiu n'eren més de 750.000), i la taxa de positivitat segueix sent baixa, al voltant del 3%.

Malgrat el rècord d'infeccions, el nombre d'hospitalitzats i morts es manté molt per sota del de fa un any. Segons les últimes dades oficials, hi ha 461 pacients als hospitals danesos (66 a l'UCI), mentre que a principis d'any es van fregar els 1.000 hospitalitzats. Tot i això, a l'octubre n'hi havia 80, cinc vegades menys.

Al setembre, Dinamarca va ser un dels països pioners a l'hora d'aixecar les restriccions. Aquesta ha sigut la tònica general durant tota la pandèmia: el govern danès no ha dubtat en prendre decisions doloroses com el tancament de negocis (amb paquets generosos de compensacions econòmiques) o la implantació del passaport covid (vacunació, recuperació o test negatiu) per accedir a llocs públics (també va ser el primer país europeu), però també s'ha avançat en diverses ocasions als altres estats a l'hora de reobrir, gràcies sobretot a l'estratègia de testos massius i gratuïts, que havia ajudat fins fa poc a mantenir a ratlla la pandèmia.

Fa tres mesos, Dinamarca va deixar de considerar el covid com una malaltia "crítica per a la societat". Dos mesos després, però, va haver de fer el primer pas enrere i reintroduir el passaport covid i l'obligació de dur mascareta al transport públic i a les botigues. Ara ho estén també als interiors dels restaurants. A més, entre les noves mesures també es prohibeixen els concerts amb més de 50 persones dretes, i s'insta a teletreballar sempre que sigui possible i evitar els sopars d'empresa de Nadal. El govern també ha decidit que el passaport covid caducarà set mesos després d'haver rebut la segona dosi de la vacuna, amb la intenció d'impulsar la punxada de reforç. Ara mateix, al voltant d'un 76% de la població ha rebut les dues primeres dosis i el 18% ja té la tercera. El país escandinau ha registrat fins ara 2.983 morts per covid, amb una taxa de mortalitat de 51 per cada 100.000 habitants, una de les més baixes d'Europa.

stats