LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Internacional15/02/2015

Dinamarca reviu el malson de ‘Charlie Hebdo’

Un mort en un acte amb un artista suec que havia caricaturitzat Mahoma

Mar Sabé
i Mar Sabé

Aalborg (dinamarca)El malson de Charlie Hebdo es va reviure ahir a Dinamarca quan a primera hora de la tarda un home va disparar amb una arma automàtica més de 40 trets en un centre cultural de Copenhaguen que acollia un acte de solidaritat amb la revista satírica francesa. En l’atac va morir un home d’uns 40 anys que assistia com a públic a l’esdeveniment, i tres policies van quedar ferits. L’acte, amb el títol L’art, la blasfèmia i la llibertat d’expressió, tenia com a convidats estrella l’artista suec Lars Vilks, amenaçat per les seves caricatures de Mahoma, i l’ambaixador francès al país, François Zimeray. Tots dos van sortir il·lesos de l’atemptat. “Ens han disparat des de l’exterior. Volien fer el mateix que a Charlie Hebdo, però no han pogut entrar”, va explicar als periodistes el diplomàtic francès, que havia tuitejat des de dins la sala després dels fets “Encara sóc viu”.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons les primeres investigacions, l’assaltant va disparar des de l’exterior de l’edifici i des del vestíbul, i la policia que protegia l’acte va impedir que entrés a la sala, on s’havia instal·lat un detector de metalls. Una gravació sonora obtinguda per la BBC va recollir el moment de l’atac, quan una oradora era interrompuda pels trets mentre deia “Tothom diu que la llibertat d’expressió s’ha de defensar però... i és aquest però el que marca un punt d’inflexió”.

Cargando
No hay anuncios

En tancar l’edició continuava la recerca del sospitós, un home d’“aparença àrab” d’uns 25-30 anys, segons la policia. L’home va fugir en un Volkswagen Polo fosc que els agents van localitzar més tard al costat d’una estació de tren. La policia sueca i alemanya col·laborava en la cerca i captura del sospitós, del qual es va distribuir una imatge al compte oficial de Twitter de la policia danesa.

Les reaccions polítiques no es van fer esperar. Aviat la primera ministra, la socialdemòcrata Helle Thorning-Schmidt, va declarar la “màxima d’alerta”: “Hi ha proves que els trets són conseqüència d’un atac polític i, per tant, un acte terrorista”, va afirmar. “Aquest acte em comporta una immensa ràbia”, continuava, i advertia que “ara vindran dies durs en què es posarà a prova la solidaritat danesa”. I concloïa que Dinamarca “no cedirà mai davant la violència”. Els governs de França, la Gran Bretanya i Espanya van mostrar solidaritat immediatament amb els danesos.

Cargando
No hay anuncios

La por a atemptats terroristes com el que ahir va patir la capital danesa ha fet que la immigració, l’islamisme i la implicació del país en guerres al Pròxim Orient siguin temes recurrent que estan sobre la taula, i la gestió d’aquesta crisi marcarà la política del país en el futur pròxim. Abans del 14 de setembre s’han de convocar les eleccions generals i els últims sondejos donen un 20,2% d’intenció de vot al partit danès més conservador, el Partit Popular Danès. Aquesta formació política defensa el discurs de “Dinamarca per als danesos”, rebutja el multiculturalisme i no accepta cap transformació multiètnica. S’ha pogut sentir diverses vegades el seu líder, Kristian Thulesen Dahl, dient obertament que al país no hi vol cap mesquita, per exemple, i que els musulmans han de ser expulsats.

A la guerra contra l’Estat Islàmic

Cargando
No hay anuncios

Dinamarca tradicionalment va passar de ser un país neutral (no es va involucrar en la Primera Guerra Mundial i a la Segona només hi va acabar entrant quan va ser envaïda per Hitler) a participar en la guerra de Bòsnia l’any 1994. Des de llavors, el país ha intervingut a la Guerra de l’Afganistan de l’any 2001, on encara té tropes, a la Guerra de l’Iraq del 2003 i a l’actual guerra contra l’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq. La majoria dels danesos donen suport a aquestes intervencions militars a l’estranger.

França col·laborarà amb Copenhaguen

Cargando
No hay anuncios

El govern francès enviarà “tan aviat com sigui possible” a Copenhaguen el seu ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, que ahir era de visita oficial al Marroc. París va reaccionar immediatament a l’atac, primer confirmant que el seu ambaixador, François Zimeray, que participava a l’acte, havia resultat il·lès, i després mostrant la seva solidaritat amb Dinamarca. El primer ministre, Manuel Valls, va reaccionar a través de Twitter: “La llibertat ha sigut atacada a Copenhaguen, solidaritat amb els danesos. França no cedeix. #JesuisCharlie”.

El ministre d’Exteriors, Laurent Fabius, va condemnar “amb la major fermesa” el que va qualificar “d’atemptat terrorista”. Fabius va afegir que França “està al costat de les autoritats i del poble danès en la seva lluita contra el terrorisme”.

Cargando
No hay anuncios

Encara no s’ha pogut establir si l’autor de l’atac a Copenhaguen té alguna vinculació amb els assaltants de la revista satírica francesa Charlie Hebdo.