La dimissió d'un aliat clau endinsa el govern Johnson encara més en el caos

El secretari d'estat per al Brexit, David Frost, plega en desacord amb la política contra el covid i en relació amb la UE

LondresBoris Johnson no aixeca el cap i el caos continua a Downing Street. A darrera hora d'aquest dissabte, un dels aliats clau del primer ministre britànic, el secretari d'estat per al Brexit, David Frost, va fer pública la seva dimissió i va etzibar un cop duríssim a la ja molt erosionada credibilitat i capacitat de Johnson per seguir dirigint el país. Oficialment, segons la carta de dimissió, Frost se'n va en desacord amb la "direcció" que ha pres l'executiu en els darrers mesos: les mesures anticovid, l'anunciada pujada d'impostos per combatre l'endeutament a què la pandèmia ha obligat i diversos desacords fonamentals amb el premier sobre la relació actual amb la Unió Europea han aprofundit la sensació de manca de rumb a la sala de màquines del país. Frost va dimitir a primers de mes, però se'l va convèncer d'aguantar fins al gener. Quan dissabte a la nit el Mail on Sunday va publicar la notícia, immediatament va confirmar la informació i va fer efectiu l'adeu.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos anys després de la seva aclaparadora victòria electoral, Johnson ha arribat –de moment– al màxim grau de controvèrsia i ha fet bons els governs ja prou criticats de Theresa May. Els escàndols en relació amb les festes il·legals durant els confinaments del 2020 a Downing Street, el presumpte finançament irregular de la remodelació del seu apartament particular, l'oposició de bona part del seu partit a les mesures anticovid, una històrica derrota electoral dijous passat i la possibilitat de més males notícies per a la població els dies vinents a causa de l'avenç de la variant òmicron han provocat una pèrdua d'autoritat moral i política de la qual, difícilment, es recuperarà. És qüestió de temps que el partit acabi amb ell.

Cargando
No hay anuncios

A més, la premsa britànica informa aquest diumenge que, en els pròxims dies, es faran públics més enregistraments d'assajos de conferències de premsa del seu equip com el que es va conèixer fa deu dies i que va acabar amb la versió oficial del govern fins aleshores, segons la qual mai havien tingut lloc celebracions de Nadal, ni de cap mena, a Downing Street durant els confinaments. En aquest cas, el Mail on Sunday apunta que les bromes en aquestes gravacions són relatives a les amants del primer ministre i al nombre de fills que té, entre els oficialment reconeguts, set, i els no reconeguts.

Cargando
No hay anuncios

Excusa o realitat?

David Frost va ser l'home clau a l'hora de negociar l'acord comercial amb la Unió Europea al llarg de l'any passat i estava immers amb Brussel·les en el redisseny del Protocol d'Irlanda del Nord, un dels aspectes més conflictius del pacte de divorci, que es va signar el novembre del 2019. En la seva carta de renúncia diu, adreçant-se a Johnson: "Coneixeu les meves preocupacions sobre la direcció actual [del govern]. Espero que avancem com més de pressa millor cap a on hem d'arribar: una economia emprenedora poc regulada, amb impostos baixos, a l'avantguarda de la ciència moderna i del canvi econòmic. Tres-cents anys d'història demostren que els països que prenen aquesta ruta creixen i prosperen, i estic segur que nosaltres també ho farem".

Cargando
No hay anuncios

Sis anys abans, però, Frost era un ferm partidari de quedar-se a la Unió Europea. Per aquesta raó, molts analistes de la política britànica es pregunten aquest matí de diumenge si un adeu que deixa tan tocat Johnson és només una enrabiada per la introducció de mesures covid més restrictives –passaports, ús de mascaretes, etcètera– o la veritable constatació de l'embolic enorme del Brexit i la impossibilitat física i matemàtica d'encaixar un quadrat a dins d'un cercle.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el Protocol d'Irlanda del Nord, els problemes amb la frontera, la creació d'una d'artificial entre la Gran Bretanya i la província al mar d'Irlanda i el fet que Johnson hauria decidit no anar a la guerra comercial amb Europa, admetent que serà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea qui tingui la darrera paraula en cas de conflicte, haurien sigut detonants també perquè Frost tirés la tovallola.

"Ja n'hi ha prou!"

La situació de desgovern i guerra civil dins del Partit Conservador s'ha accentuat encara una mica més en les darreres hores quan, poc després que es conegués la dimissió de Frost, s'han fet públics uns missatges de WhatsApp d'un grup de més de cent diputats tories. Nadine Dorries, la ministra de Cultura, Esports, Digital i Mèdia, va ser expulsada d'aquest xat comú per defensar Johnson. Steve Baker, un parlamentari llibertari i ultrabrexiter, implicat en totes les conspiracions que van acabar amb Theresa May i administrador del grup, la va fer fora després de llegir el seu missatge i etzibar-li: "Ja n'hi ha prou!"

Cargando
No hay anuncios

Acabarà tot plegat amb Johnson? No de moment. Cap dels possibles candidats a rellevar-lo voldria ocupar ara la cadira del número 10 de Downing Street, ja que tot sembla indicar que, en funció de l'evolució de la pandèmia, Johnson aprovarà almenys dues noves setmanes de confinament estricte, probablement immediatament després de Nadal. Però si apareixen noves informacions sobre festes o sobre assajos de conferències de premsa fent broma a costa del primer ministre, la situació haurà arribat a un límit insostenible.