CIMERA INTERNACIONAL
Internacional 09/11/2013

El diàleg sobre el programa nuclear iranià s'encalla

Ara
1 min

BarcelonaLes negociacions entre l'Iran i les sis grans potències per rebaixar les sancions internacionals a canvi que Teheran freni el seu programa nuclear no acaben d'arribar a bon port. Tot i que s'havien generat moltes expectatives, les converses de Ginebra (a les quals es va incorporar divendres el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i ahir els representants de la Xina i Rússia) es compliquen. Les negociacions es reprendran en "la pròxima setmana o deu dies", va declarar el ministre d'Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif. El nou president, Hassan Rouhani, instava des de Teheran les grans potències a "no deixar escapar una oportunitat excepcional".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

França es va mostrar més intransigent que la resta d'interlocutors. El ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, va dir que "queden temes pendents importants, particularment sobre el reactor d'Arak i les reserves i la capacitat d'enriquiment d'urani". I va afegir que no tenia "cap certesa" que les negociacions pugin acabar en acord.

La postura de París va ser criticada per la resta de potències occidentals. "Els americans, la UE i els iranians hem estat treballant intensivament durant mesos en aquesta proposta, i això només és l'intent de Fabius de fer-se rellevant en les negociacions", van dir fonts diplomàtiques a l'agència Reuters.

Tot i que en les converses hi participen els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU i Alemanya, a més dels representants de Teheran, de fet són els Estats Units i l'Iran els que tenen la capacitat de tancar un acord o trencar el procés. Washington i Teheran no tenien contactes diplomàtics oficials des de fa més de trenta anys.

stats