BarcelonaLes negociacions entre l'Iran i les sis grans potències per rebaixar les sancions internacionals a canvi que Teheran freni el seu programa nuclear no acaben d'arribar a bon port. Tot i que s'havien generat moltes expectatives, les converses de Ginebra (a les quals es va incorporar divendres el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i ahir els representants de la Xina i Rússia) es compliquen. Les negociacions es reprendran en "la pròxima setmana o deu dies", va declarar el ministre d'Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif. El nou president, Hassan Rouhani, instava des de Teheran les grans potències a "no deixar escapar una oportunitat excepcional".
França es va mostrar més intransigent que la resta d'interlocutors. El ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, va dir que "queden temes pendents importants, particularment sobre el reactor d'Arak i les reserves i la capacitat d'enriquiment d'urani". I va afegir que no tenia "cap certesa" que les negociacions pugin acabar en acord.
La postura de París va ser criticada per la resta de potències occidentals. "Els americans, la UE i els iranians hem estat treballant intensivament durant mesos en aquesta proposta, i això només és l'intent de Fabius de fer-se rellevant en les negociacions", van dir fonts diplomàtiques a l'agència Reuters.
Tot i que en les converses hi participen els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU i Alemanya, a més dels representants de Teheran, de fet són els Estats Units i l'Iran els que tenen la capacitat de tancar un acord o trencar el procés. Washington i Teheran no tenien contactes diplomàtics oficials des de fa més de trenta anys.