ALEMANYA
Internacional01/05/2019

El Dia del Treball arriba a la porta dels més rics de Berlín

Ciutadans protesten contra l’especulació i l’encariment del lloguer

Andreu Jerez
i Andreu Jerez

Berlín“Berlín té por. La meitat dels berlinesos tenen por de perdre el seu habitatge al no poder pagar-lo”. Aquestes paraules resumeixen la situació del mercat immobiliari a la capital alemanya. Les va pronunciar ahir un dels organitzadors d’una marxa organitzada a Grunewald, un dels districtes amb més concentració de milionaris a Berlín. L’objectiu de la manifestació, de marcat caràcter satíric, era fer visible, davant dels nombrosos xalets i torres amb jardins, el creixent descontentament de la classe mitjana i treballadora pels cada cop més alts preus del lloguer en una ciutat amb una tradició residual de compra d’habitatge.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Famílies joves, assalariats, activistes antidesnonaments i integrants de l’esquerra alternativa i extraparlamentària conformaven els més de 7.000 manifestants que, segons els organitzadors, van participar en la marxa. La manifestació, organitzada per segon Primer de Maig consecutiu, ha generat polèmica i crítiques d’alguns partits polítics i mitjans de comunicació.

Cargando
No hay anuncios

“Els lloguers a Berlín han explotat, com en totes les altres gran ciutats alemanyes, i no hi ha cap política social per contrarestar aquesta situació”, va dir a l’ARA el Robert, un jove treballador social. “A Grunewald viuen molts polítics dels partits de govern, com ara Wolfgang Schäuble [president del Bundestag i membre històric de la CDU]. Avui enviem un senyal: anem on viuen els poderosos”.

“Encara que el desig d’expropiació, okupació i redistribució sigui legítim, la protesta ha, pot i deu ser expressada pacíficament”, apuntava el manifest de convocatòria irònicament, fent referència a les protestes de veïns de Grunewald i dels partits polítics conservadors, com els democristians de la CDU i els liberals de l’FDP. Segons aquestes protestes, els manifestants havien provocat danys l’any passat, a més de dur a terme un assenyalament social dels milionaris. L’FDP va arribar fins i tot a anunciar una contramanifestació sota el lema “Socialisme, mai més”, que finalment va ser desconvocada.

Cargando
No hay anuncios

Amb la manifestació batejada My Gruni (El Meu Gruni), nom que fa servir amb sorna el diminutiu de Grunewald, els convocants pretenen defugir el clima festiu que, amb el pas dels anys, s’ha apoderat de les manifestacions de Kreuzberg i Friedrichshain, barris històricament molt combatius. “La festa de carrer a Kreuzberg ja no és percebuda com una manifestació política. Per això crec que tanta gent ve a Grunewald”, deia aquesta mateixa setmana Robert Rating en una entrevista amb la radio pública berlinesa RBB.

My Gruni, sense deixar de banda l’humor de l’esquerra postmoderna, pretén tornar a farcir d’acció política el Dia del Treball, convertit a la capital alemanya en una mena de rave a cel obert buida de contingut polític, més enllà de la clàssica parafernàlia revolucionària.

Cargando
No hay anuncios

Referèndum per expropiar

Quatre camions amb música electrònica van recórrer els carrers enjardinats de Grunewald. Les finestres i portes de la majoria de cases i torres estaven tancades mentre els manifestants ballaven i cridaven a favor de l’expropiació de milers d’habitatges per assegurar un lloguer social, protegit i assequible per a la classe mitjana i treballadora de Berlín. Aquest últim és precisament l’objectiu que persegueix la iniciativa Deutsche Wohnen & Co. Enteignen, que des de fa mesos recull firmes per obligar el poder polític de la ciutat a celebrar un referèndum per decidir si el govern municipal expropia empreses propietàries de 3.000 o més habitatges a Berlín.

Cargando
No hay anuncios

El preu del lloguer ha crescut a Berlín un 71% des de l’any 2007, segons un estudi d’Investitionsbank Berlin, un banc públic d’inversió berlinès. Aquest encariment sembla respondre a l’especulació i les inversions de fons d’inversors estrangers, que han alimentat una bombolla immobiliària. Aquesta situació explica per què més de la meitat dels berlinesos donen suport fins i tot a l’ocupació d’immobles per fer front a la falta d’habitatge assequible, com va apuntar l’any passat una enquesta del diari Berliner Zeitung.