Afganistan

Destinació, l'Afganistan: blanquejar i finançar els talibans

Els talibans han obert les portes als estrangers per donar una imatge de moderació i guanyar diners

3 min
Uns talibans, en una embarcació turística al llac de Band-e-Amir, a Bamian.

Barcelona“Abans que els talibans es fessin amb el control de l’Afganistan l'estiu del 2021, el país vivia una guerra civil. Ara que els nord-americans han marxat i que l'exèrcit afganès ja no lluita contra els talibans, el país és segur per fi, des del punt de vista turístic”, diu la web d'una de les agències de viatges que a Espanya organitza tours a l’Afganistan. Sens dubte, el país s’ha convertit en una destinació turística. Ja ho va ser als anys 60 i 70, i ara els talibans estan promovent una altra vegada la visita d'estrangers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I si ets dona, és possible viatjar-hi? Tampoc hi ha cap problema: “Mentre que les dones locals pateixen una immensa repressió i no tenen drets, sempre serà segur per a les dones estrangeres [anar a l’Afganistan], sobretot si van acompanyades del nostre equip. Pel que fa a la roba, no cal que portis burca, només un hijab normal i una túnica, com faries a l'Iran”, afegeix la web.

És a dir, segons aquestes agències, viatjar a l'Afganistan és la cosa més fàcil del món. Val a dir que alguns youtubers també han contribuït a alimentar aquesta idea. Per exemple, l'any passat Lethal Crysis es va passejar per bona part de l'Afganistan, fent-se amb els talibans i arribant a llocs recòndits. Alguns dels seus vídeos ja sumen gairebé tres milions de visualitzacions.

En certa manera, tant els youtubers com les agències tenen raó: l'Afganistan ara és més segur que abans, quan hi havia les tropes internacionals. Els estrangers ja no corren el risc que els segrestin, ni que el seu cotxe voli pels aires al trepitjar una mina antipersona a la carretera. Bàsicament perquè els que feien els segrestos i posaven els artefactes explosius eren els talibans, que ara són al poder. Per tant, els interessa tot el contrari: atraure el turisme. ¿Això vol dir que el país sigui una bassa d'oli?

Els talibans tenen ordres del seu líder, Haibatullah Akhunzada, de rebre els visitants estrangers amb els braços oberts. Amb tot, no són un moviment homogeni. És a dir, pots trobar talibans que sí que rebin els turistes amb bona cara i d'altres que ho facin de mala gana. Això sí, tots van armats amb kalàixnikovs o amb els moderns fusells nord-americans que les forces de seguretat afganeses van deixar enrere quan van desertar en massa l'agost del 2021. En altres paraules, hi ha homes barbuts armats per totes bandes.

L'Estat Islàmic

A això cal afegir-hi que l'Estat Islàmic de Khorasan és present a l'Afganistan i hi protagonitza atemptats de manera recurrent. Tot i que els seus correligionaris són islamistes radicals com els talibans, pretenen desestabilitzar el seu règim perquè els consideren poc ambiciosos. L'Estat Islàmic vol constituir un califat que inclogui l'Afganistan i altres països. Els talibans, en canvi, es conformen amb el territori que ja controlen actualment. I quina manera millor de desestabilitzar el règim talibà que atacant un grup de turistes? De fet, es creu que l'Estat Islàmic de Khorasan podria estar darrere de l'atemptat contra els turistes espanyols.

I, finalment, a l'Afganistan no hi ha ambaixada d'Espanya ni de cap altre país occidental. Tots els països van evacuar les seves legacions diplomàtiques quan els talibans van arribar al poder el 2021 i no les han tornat a obrir, excepte el Japó. Si un occidental té problemes al país, està venut. Tampoc no hi ha policia, ni tribunals. Res. L'única autoritat són els talibans, que fan el que volen.

Possiblement, els viatges turístics a l'Afganistan són molt interessants. Els paisatges són espectaculars i la seva gent especialment hospitalària. Fer-se una selfie somrient al costat d'un talibà amb turbant i kalàixnikov també queda molt bé a Instagram. Per no parlar de filmar vídeos amb ells com si fossin els nostres amics íntims. Però això, sens dubte, contribueix a blanquejar un règim que de moderat no té res.

Els talibans han condemnat les dones a l'ostracisme i actualment l'Afganistan és l'únic país del món on les nenes no poden estudiar a partir dels 12 anys. Això, tanmateix, els turistes difícilment ho poden comprovar. Durant els viatges no poden parlar amb la població local més enllà d'intercanviar-hi quatre paraules. Tampoc no poden fer el que vulguin. Han d'anar sempre acompanyats d'un guia local o demanar permís als talibans quan viatgen d'una ciutat a una altra.

Els talibans cobren per cada tour turístic que visita el país. Un viatge de deu dies costa entre 3.000 i 4.000 euros per persona. El preu no inclou ni els vols internacionals ni l'assegurança de viatge, que és el més car. Una nit d'hotel a l'Afganistan val uns 50 euros. Per deu euros s’hi pot menjar gairebé un banquet. I els vols interns en valen com a màxim 200. Si els talibans no es queden amb bona part dels diners, algú altre s'està fent d'or.

stats