Boko Haram desplaça unes altres 50.000 persones per la seva violència

Els jihadistes nigerians taquen localitats del sud-est del Níger en una regió amb 240.000 refugiats

Una dona nigeriana desplaçada a Boussam intenta construir un refugi per a la seva família.
Ara
07/06/2016
2 min

BarcelonaUnes 50.000 persones, com la població de Mollet del Vallès o Gavà, han hagut de fugir de les seves cases al sud-est del Níger després d'una sèrie d'atacs de la secta jihadista Boko Haram en els últims dies. En l'ofensiva, van morir almenys 26 militars i més de 50 terroristes, segons ha alertat aquest dimarts l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Els terroristes van prendre divendres passat durant diverses hores una caserna militar a la localitat de Bosso, prop de la frontera amb Nigèria i el Txad, i van assassinar i van ferir desenes d'efectius i civils.

L'ACNUR i alguns mitjans locals assenyalen que Boko Haram va tornar a atacar la localitat el dissabte i el diumenge, tot i que les autoritats del Níger han negat, a l'assegurar que Bosso està de nou sota el control de les forces governamentals.

La generació de Boko Haram

Després de l'atac, unes 50.000 persones van abandonar la localitat, la majoria cap al poble de Toumour, a uns 30 quilòmetres, i altres cap al poble de Diffa, més allunyat, i cap al camp de desplaçats de Kabelawa, al nord, amb capacitat per a 10.000 persones.

Bosso es troba a la regió de Diffa, on l'ACNUR no treballa des de febrer de 2015 a causa dels greus problemes de seguretat, relacionats amb constants atacs del grup terrorista nigerià, el més mortífer.

Concretament, abans de l'últim assalt de Boko Haram, un de cada tres habitants de la regió s'havia vist obligat a fugir de la violència. Segons el Centre de Monitoratge de Desplaçaments Interns, el conflicte ha causat gairebé tres milions de desplaçats i refugiats a la regió del llac Txad, entre els països del Nigèria, el Txad i el Níger.

El portaveu de l'ACNUR a Ginebra, Adrien Edwards, ha expressat preocupació pel "benestar dels desplaçats per la violència a Bosso" i ha anunciat l'arribada aquesta setmana d'experts que ajudaran a les agències humanitàries que sí que estan presents sobre el terreny i les autoritats a coordinar la resposta per assistir a les desenes de milers de desplaçats.

Els atacs a Bosso van tenir lloc dies abans que ahir comencessin unes converses a Abuja, capital de Nigèria, entre les autoritats del país i oficials de països veïns com el Txad, el Camerun i el Níger, per resoldre la situació de seguretat a la qual s'enfronta la regió

stats