GUERRA DE SÍRIA
Internacional20/11/2015

Desmuntant l’Estat Islàmic

Uns joves es llancen a combatre la propaganda jihadista

Núria Vilà
i Núria Vilà

Gaziantep (turquia)El president nord-americà, Barack Obama, reconeixia a finals de setembre a l’ONU que cal alguna cosa més que tots els diners i soldats del món per derrotar l’Estat Islàmic (EI). L’estratègia de Tim Ramadan -nom fictici- i els altres membres de la iniciativa Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) [Raqqa està sent sacrificada en silenci] va en aquesta línia: “No volem lluitar només contra l’EI, volem lluitar contra les seves idees, perquè si segueix arribant a les ments de les persones, especialment dels nens, l’EI potser se n’anirà, però seguirem tenint gent que pensa com ells”.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ramadan, originari de Deir al-Zor, una ciutat a 140 quilòmetres de Raqqa també sota el control de l’EI, parla des d’un dels molts restaurants sirians de Gaziantep, una ciutat turca a 60 quilòmetres de la frontera amb Síria. Tot i haver rebut amenaces directes de l’EI, la seva determinació a continuar documentant la barbàrie dels jihadistes és clara i no pensa retrocedir.

Cargando
No hay anuncios

Els riscos són altíssims, però la vocació de la vintena de joves que formen l’RBSS és ferma. L’aparell de propaganda de l’EI al qual planten cara és enorme, i això els empeny a organitzar múltiples activitats -tant a dins com a fora de Raqqa- per contraposar i desmuntar les argumentacions de l’EI.

Per això, l’RBSS aposta per arribar a les persones que volen entrar al califat per posar-los “la veritat davant dels ulls”. Entre altres activitats, també difonen vídeos que ridiculitzen l’EI, “per destruir la imatge de terror que imposa a les ments”, explica Ramadan. Tenen constància de persones que a última hora han rebutjar allistar-se a l’EI, i això els satisfà.

Cargando
No hay anuncios

Amb gairebé 160.000 seguidors a Facebook i 30.000 a Twitter, la informació des de dins de Raqqa que publiquen constantment a les xarxes socials, en àrab i anglès, és seguida atentament per mitjans de comunicació de tot el món, donada la dificultat de trobar-ne més enllà de la propaganda de l’EI. Per a qualsevol persona, sigui local o estrangera, intentar informar des de la regió suposa exposar-se a la possibilitat de ser executat.

A més de denunciar les atrocitats jihadistes, els activistes informen dels bombardejos de Baixar al-Assad, així com de les víctimes d’altres grups armats. Amb tot, des de l’RBSS són conscients que les morts de civils que han provocat els atacs d’Al-Assad són moltes més que les de l’EI, en bona part per l’ús de barrils bomba en zones on es concentra més població. “Per a nosaltres la part psicològica de la manera de matar de l’EI és pitjor, perquè ho pengen a internet i pot ser que hi vegis un familiar. Per la banda d’Al-Assad, només saps que aquella persona ha mort, no és tan fort”.

Cargando
No hay anuncios

Una de les qüestions que preocupa més els membres d’aquesta organització és el futur dels nens que viuen al califat, ja que els consideren més vulnerables a quedar impregnats d’aquest pensament. “Un dia l’EI va portar un grup de nens a presenciar una execució. Després els van donar el cap de la persona executada i els van dir: jugueu a futbol amb això”, explica Ramadan. Conscients de l’interès del grup terrorista en els més petits, “els pares no deixen anar als fills a l’escola per si l’EI els recluta o els inculca les seves idees”. A part de la manera de vestir i la segregació radical per sexes, Ramadan apunta que també s’han canviat alguns noms de nens, que ara es diuen Ossama bin Laden.

Una organització global

Cargando
No hay anuncios

Com si es tractés d’un exèrcit sense armes, des de l’RBSS asseguren que continuaran treballant per intentar trencar la propaganda del califat. Després de guanyar el Premi Internacional a la Llibertat de Premsa, concedit pel Committee to Protect Journalists, ara estan preparant un documental enregistrat des de l’interior de Raqqa i tenen previst difondre’l aviat. “No tenim exèrcit ni armes, només volem que gent de tot el món entengui què està passant”, conclou. Un ordinador portàtil i un telèfon mòbil són la seva principal munició.