Desfilada multitudinària de l'Orgull Gai a Budapest
Polítics, actors, músics i personalitats del país se sumen a la marxa en protesta contra la llei homòfoba de Viktor Orbán
BarcelonaMilers d'hongaresos, més de deu mil segons algunes fonts, han omplert aquest dissabte els carrers de Budapest en la desfilada de l'Orgull Gai en defensa dels drets de la comunitat LGTBIQ+ i en protesta per les polítiques homòfobes del govern de l'ultradretà Viktor Orbán. Ha sigut una demostració de força que podria ser un mal auguri per al referèndum que el mateix Orbán ha anunciat aquesta setmana, quan va dir que sotmetria a consulta de la població la seva nova llei que prohibeix parlar d'homosexualitat a les escoles. Una llei que li ha suposat un expedient de la Unió Europea.
"Som aquí contra l'odi i la deriva de l'estat de dret i l'onada autoritària", ha dit des del capdavant de la marxa la copresidenta de l'Intergrup del Parlament Europeu sobre Drets dels LGTBIQ+, Terry Reintke, que ha remarcat que "tot Europa observa el que passa a Hongria". La multitudinària marxa ha arrencat a la plaça de Madách i ha recorregut el centre de la capital hongaresa travessant el Danubi pel pont de Szabadság (el pont de la Llibertat), de forma festiva i pacífica, amb els colors de la bandera LGTBIQ+ presents a tot arreu.
Els organitzadors de la manifestació han denunciat també l'intent del govern hongarès de "desterrar en la seva pròpia terra la comunitat LGTBIQ+ amb lleis". A la marxa per l'Orgull Gai s'hi han unit aquest any diversos opositors polítics, actors, músics, esportistes i altres personalitats conegudes del país per mostrar la seva solidaritat amb el col·lectiu davant l'embat de les polítiques ultres d'Orbán.
Per la seva banda, diverses organitzacions d'ultradreta han convocat una contramanifestació per expressar el seu suport al govern d'Orbán, però la protesta ha reunit unes poques desenes de persones i ha estat encerclada per la policia per evitar possibles enfrontaments.
El Parlament del país va aprovar la polèmica llei al mes de juny. En un principi estava pensada com una norma contra la pedofília, però poc abans de la votació s'hi van afegir disposicions relacionades amb l'homosexualitat com la que prohibeix parlar-ne a les escoles i als mitjans de comunicació. Brussel·les ha impulsat mesures legals contra el govern hongarès perquè considera que és una llei discriminatòria que no s'ajusta als valors de la Unió Europea, de la qual forma part Hongria.