Xina
Internacional07/01/2013

Desenes de manifestants protesten contra la censura a la Xina

La protesta majoritària ha tingut lloc a la província de Canton, destacada com la província més rica i liberal de la Xina i considerada per ser el lloc on va néixer el programa Reforma i obertura

Reuters
i Reuters

CantonDesenes de simpatitzants d'un dels diaris més liberals de la Xina s'han concentrat davant de la seva seu per protestar contra la censura i demanar la dimissió del cap de propaganda de la província.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La protesta ha tingut lloc a Canton, capital de la província del sud de Guangdong, i arriba enmig d'una onada de disputes entre el govern i el poble per la llibertat de premsa. Una primera prova per al cap del Partit Comunista, Xi Jinping, de cara al compromís per la reforma del país. La protesta va començar la setmana passada, després que el setmanal 'Diari del Sud' va publicar una carta per Cap d'Any en què els lectors demanaven un govern constitucional i també una peça en què es lloaven els èxits del partit de govern.

Cargando
No hay anuncios

La policia ha permès la manifestació davant la seu del grup, fet que demostra que el govern de Guangdong, dirigit per l'estrella política Hu Chunhua, vol anar en compte per contenir l'ira pública contra la censura.

Els manifestants, la majoria són joves, han sortit amb pancartes escrites a mà amb frases com "La llibertat d'expressió no és un crim" o bé "Els xinesos volen llibertat". Guandong destaca com la província més rica i més liberal de la Xina i com el lloc on va néixer el programa Reforma i Obertura del país.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge a la nit, el microblog oficial del diari, després de suprimir la notícia de la web va negar que l'eliminació tingués a veure amb la censura, i va dir que els "rumors d'Internet eren falsos". Aquests comentaris van provocar fortes crítiques per part dels usuaris d'Internet xinesos.

Els internautes xinesos ja han de fer front a una censura extensa, especialment sobre temes políticament sensibles com els dels drets humans o la política d'elit i també en xarxes socials més importants com Facebook, Twitter i Youtube.