Involució democràtica

Desenes de milers d'hongaresos surten al carrer contra la nova Constitució

El nou text, que va entrar en vigor l'1 de gener, desdibuixa la separació de poders i regula aspectes de la vida privada. El partit conservador Fidesz té una majoria de dos terços

Manifestació dilluns a la nit a Budapest / AFP
Ara
03/01/2012
2 min

BarcelonaDesenes de milers d'hongaresos s'han manifestat la nit de dilluns a dimarts a Budapest contra la polèmica nova Constitució, que va entrar en vigor ahir. El nou text és el resultat de la reforma promulgada a l'abril pels conservadors de Fidesz, que tenen una majoria de dos terços al Parlament. La reforma suposa una clara involució democràtica per eliminar els contrapesos de poder que es van establir al país el 1989 després de la caiguda del bloc soviètic. El text també té el rebuig de la Unió Europea i els Estats Units, cosa que qüestiona les negociacions per a un acord d'ajuda financera al país, que viu una profunda crisi econòmica, per part de la UE i el Fons Monetari Internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb una taxa d'atur oficial del 10% i un risc país creixent, l'oposició de centreesquerra s'ha unit en la protesta contra la gala oficial de celebració de la nova Constitució, amb pancartes contra el primer ministre Viktor Orban, a qui titllen de "dictador". El diputat socialista Tibor Szanyi ha declarat a AFP que "Orban i els seus servents han convertit Hongria, que era un país prometedor, en el forat més fosc d'Europa".

Els aspectes més polèmics de la reforma constitucional són:

  • Un preàmbul que defensa la unitat intel·lectual i espiritual de la nació
  • La regulació d'aspectes socials com els "drets del nen nonat", el casament entre home i dona
  • La restructuració dels districtes electorals per afavorir el partit majoritaris
  • La fi de la independència del Banc Central
  • La limitació de poders del Tribunal Constitucional
  • La restricció a la llibertat de premsa

El partit de govern es defensa argumentant que els canvis formaven part del seu programa electoral, que va rebre el suport d'una àmplia majoria. Segons l'última enquesta d'opinió, del desembre, la popularitat de Fidesz ha baixat fins al 18%, però continua sent el partit amb més suport del país.

stats