Internacional07/04/2020

Descoordinació europea també per al desconfinament: Àustria i Dinamarca s'avancen a Brussel·les

Els dos països anuncien la fi del seu tancament abans que la Comissió hagi enllestit un pla comú

Júlia Manresa Nogueras
i Júlia Manresa Nogueras

Brussel·lesLa descoordinació va ser evident en l'esclat del brot de coronavirus a Europa. Els diferents estats de la UE van començar a aplicar mesures pel seu compte, tancant fronteres, mostrant diferents criteris a l'hora de confinar territoris i fins i tot anunciant vetos a l'exportació de productes dins de la mateixa Unió. La Comissió Europea hi va arribar tard i, atemorida per l'afectació a la llibertat de moviment i al mercat únic, va acabar per segellar també les fronteres exteriors.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vista l'experiència, l'executiu europeu d'Ursula von der Leyen s'havia proposat coordinar el desconfinament, tal com explicava la setmana passada la mateixa Von der Leyen. Però aquesta setmana Brussel·les encara no ha anunciat la seva estratègia coordinada per al desconfinament i, altre cop, els estats se li han avançat. Àustria i Dinamarca ja han anunciat les primeres mesures de desconfinament. A Espanya i Itàlia també és un debat que comença a guanyar pes.

Cargando
No hay anuncios

Davant l'anunci d'aquests dos països, un portaveu de la Comissió Europea havia anunciat que la presidenta Von der Leyen anunciaria dimecresles guies proposades per la Comissió per seguir una estratègia coordinada de desconfinament a Europa, però a última hora Brussel·les s'ha fet enrere. Segons el Financial Times, Itàlia i alguns altres estats han mostrat el seu descontentament perquè Brussel·les no hauria consultat formalment els governs per llançar aquesta estratègia. Fins ara, l'únic que havia dit la Comissió és que la dissenyaria sota criteris científics i tenint en compte les especificitats de cada país. Però Brussel·les torna a anar tard i, fins i tot, topa amb les reticències d'algunes capitals, molestes perquè no han estat consultades.

El pla austríac

El canceller austríac, Sebastian Kurz, compareixia ahir en roda de premsa amb la mascareta posada i presumia que Àustria havia pres les mesures adequades per poder sortir de la crisi "més ràpidament que altres" i detallava un calendari de desconfinament perfectament planificat. A partir del 14 d'abril les botigues més petites del país podran reobrir, com també ho podran fer botigues d'informàtica i centres de jardineria. Les mascaretes seran obligatòries per a tothom i l'aforament quedarà limitat: per cada 20 metres quadrats només hi podrà haver una persona. A partir del maig ja serà quan puguin obrir totes les botigues i restaurants, i bars i hotels ho podran fer a partir de mitjans de maig.

Cargando
No hay anuncios

Això sí, el govern de Kurz avisa que en qualsevol moment podria fer servir el fre de mà si la situació es torna a complicar. El seu pla també detalla que les escoles es mantindran tancades fins a mitjans de maig i que no hi podrà haver esdeveniments públics fins al juny. Pel que fa a la llibertat de moviment, Kurz va avisar que serà difícil fins que no hi hagi una vacuna i va posar sobre la taula, per exemple, la necessitat de viatjar amb un certificat mèdic. Actualment Àustria té 12.427 casos confirmats de coronavirus i 247 morts.

Les mesures de Dinamarca

En una línia similar es va pronunciar també ahir la primera ministra danesa, Mette Frederiksen. El país nòrdic va ser un dels primers a anunciar el tancament de fronteres i des de la setmana passada ha vist com s'estabilitzaven les xifres d'hospitalitzacions i de defuncions a causa del coronavirus. Actualment té 4.978 casos confirmats i 203 morts. Frederiksen explicava ahir que el seu objectiu és buscar l'equilibri entre la seguretat i la salut de la població i el risc econòmic d'una recessió més profunda. "Possiblement serà com fer funambulisme sobre una corda. Si ens mantenim immòbils podem caure i si anem massa ràpid pot acabar malament. Per això hem de fer passos amb cautela i progressivament", deia la primera ministra danesa.

Cargando
No hay anuncios

Després d'haver decretat el tancament d'escoles, restaurants, cafès, gimnasos i botigues no essencials l'11 de març, Dinamarca té previst reobrir escoles el 15 d'abril. Es mantindran les restriccions de reunions superiors a 10 persones com a mínim fins al 10 de maig i aglomeracions més grans quedaran vetades fins a l'agost. El país nòrdic no va detallar més mesures però sí que va dir que seria un procés gradual i sempre condicionat al fet que les xifres es mantinguin estables.