La policia grega desallotja els refugiats atrapats a la frontera amb Macedònia

Davant les restriccions imposades per Skopje, Grècia fa pujar els immigrants en autobusos cap a Atenes. Més de 100.000 persones han arribat a Europa pel Mediterrani des que ha començat l'any

Policies macedonis barren el pas als refugiats en la frontera amb Grècia.
Sònia Sánchez
23/02/2016
3 min

BarcelonaLa policia grega ha iniciat el desallotjament de centenars de refugiats, majoritàriament afganesos, que han quedat atrapats al campament d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, després que aquest país decidís elevar les restriccions d'entrada al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El campament d'Idomeni, amb capacitat per a 2.000 persones, està desbordat després que Macedònia hagi decidit demanar documentació suplementària, incloent-hi el passaport, als refugiats, cosa que ha suposat la prohibició 'de facto' de l'entrada a tots els afganesos. Les autoritats macedònies al·leguen que no permetran l'entrada a afganesos que fa anys que viuen a Grècia, cosa que s'ha traduït en el fet que entre diumenge i dilluns només una persona d'aquesta nacionalitat ha pogut entrar al país.

Fins ara, Macedònia només deixava entrar al país als refugiats sirians, iraquians i afganesos, i sota aquest criteri han creuat la frontera fins a 26.000 persones aquest mes de febrer, segons xifres de l'Organització Internacional de Migracions (OIM).

Però ara, l'accés dels afganesos s'ha limitat i aquesta nacionalitat se suma a totes les altres que fins ara eren aturades a la frontera. Centenars d'immigrants del Magrib, l'Àfrica subsahariana i altres països del Pròxim Orient, com el Pakistan, estan també atrapats, alguns, des de fa mesos, a la zona grega de la frontera amb Macedònia.

Segons l'OIM, fins a 105.000 refugiats i immigrants han arribat a Europa per mar des que ha començat el 2016, la gran majoria (97.000), per les illes gregues des de Turquia, i la resta (uns 7.500), a través d'Itàlia. En aquests dos mesos han mort 410 persones en naufragis al Mediterrani, la majoria (321), en la ruta grega.

Segons els mitjans locals, unes 300 persones s'havien estirat a les vies del tren de la frontera en senyal de protesta per la decisió de Macedònia. Tots haurien estat desallotjats per la policia grega.

La policia grega desallotja els refugiats atrapats a la frontera amb Macedònia

Policies grecs i autobusos buits entraven aquest matí de dimarts al campament, on van encerclar un grup de 600 refugiats i els van fer pujar als vehicles, segons expliquen testimonis, ja que no es permet l'entrada de periodistes a la zona. Al llarg del dia d'avui s'espera que almenys 900 persones siguin reubicades en centres d'acollida de Salònica o Atenes.

Unes altres 3.000 persones es troben en una estació de servei a 20 quilòmetres d'Idomeni, esperant per poder seguir camí cap a la frontera, i molts havien optat aquest dimarts per emprendre la marxa a peu cap al pas fronterer.

Des de Macedònia s'al·lega també que entre diumenge i dilluns Sèrbia els va retornar uns 700 afganesos que provenien de Croàcia i que ara es troben al camp de Tabanovce, a la part macedònia de la frontera amb Sèrbia.

La policia grega desallotja els refugiats atrapats a la frontera amb Macedònia

La crisi és fruit d'un efecte dòmino pel tancament de fronteres o la gran restricció d'entrada que estan aplicant en els últims dies als estats de la zona Schengen, especialment des d'Àustria, que ha limitat l'entrada a la seva frontera amb Croàcia, i que han traslladat la crisi cap als països dels Balcans i aquests, alhora, cap a Grècia.

Però a Atenes, on estan sent traslladats la majoria dels afganesos retinguts a la frontera amb Macedònia, també continua el flux incessant d'arribades per mar. Uns 1.250 refugiats més han arribat aquest matí de dimarts a la capital grega en ferri des de les illes. Segons algunes fonts, fins a 4.000 persones arribades en les últimes hores estarien varades en aquest port.

"És una situació difícil de gestionar. No sé si la planificació és l'adequada. El flux està creixent, estan arribant més vaixells", denunciava en una televisió local el cap del port del Pireu (Atenes), Iannis Moralis. Molts dels refugiats del Pireu tenen tiquets d'autobús cap a Idomeni, però no està clar si les autoritats gregues els permetran viatjar-hi.

stats