Delinqüents i avalotadors, vetats a l'oci nocturn a Dinamarca
Després d'un any i mig de discoteques tancades, Dinamarca impulsa un paquet de mesures per augmentar la seguretat
El primer cap de setmana de setembre, les discoteques daneses van tornar a obrir portes després d'un any i mig tancades per les dures mesures aplicades al país escandinau per frenar la pandèmia. Les restriccions anticovid a l'oci nocturn es van aixecar, tot i que se'n van imposar de noves. Aquestes, però, no estan pas vinculades amb la crisi sanitària, sinó amb la violència i la inseguretat a les zones amb més vida nocturna. Aquell primer dissabte de discoteques obertes, la policia de Copenhaguen va informar de diversos incidents amb arma blanca en algunes de les zones amb més vida nocturna de la ciutat, com el popular Kødbyen (el Districte de la Carn), amb una gran concentració de bars, restaurants i discoteques.
Ara, aquesta àrea i tres més de la capital danesa han estat delimitades per la policia com a zones d'oci nocturn a les quals legalment es pot prohibir l'accés a persones amb antecedents penals per delictes violents. Això és possible gràcies a una llei aprovada a l'estiu al Parlament danès segons la qual persones condemnades per certs tipus de delictes -relacionats amb l'ús d'armes i explosius, actes vandàlics i violència- poden rebre una doble pena: un cop surtin de la presó (o s'acabi el període de llibertat condicional), no podran participar en la vida nocturna durant un màxim de dos anys.
Això vol dir que no podran entrar a aquests carrers o espais delimitats per la policia entre la mitjanit i les cinc de la matinada. Però no només això, sinó que tampoc podran accedir a cap restaurant o cap altre establiment en què es vengui alcohol, i això s'aplica a tot el país, no només a aquestes àrees concretes.
"Abans de la pandèmia vam veure diversos episodis terribles en què joves innocents van ser assaltats en populars àrees de vida nocturna. No es pot permetre -va justificar el ministre de Justícia, Nick Haekkerup-. Ara que reobrim, aquesta mesura ajudarà a fer que les víctimes i tothom pugui sortir de forma més segura a la nit", va afegir.
"Evitant que gent amb antecedents violents provats entri a aquestes zones durant unes determinades hores podem aturar potencials nous delictes -explicava Anne Tonnes, directora de la Policia de Copenhaguen-. També pot ajudar a garantir a les víctimes de violència que al seu assaltant no se li permet moure's lliurement en aquestes àrees tan concorregudes", argumentava.
La primera ciutat en implantar-ho va ser Copenhaguen, a mitjans de setembre, però en les últimes setmanes s'hi han anat sumant altres ciutats daneses com Aarhus i Odense. Les persones que tinguin prohibit l'accés a aquestes àrees i incompleixin la prohibició s'enfronten a una multa de 10.000 corones (uns 1.350 euros) per a la primera vegada i de fins a un mes de presó si reincideixen. La policia ha assegurat que augmentarà la vigilància en aquestes zones i també preveu col·laborar amb els propietaris dels locals.
Els avalotadors, també expulsats
A més d'aquesta mesura, ja en vigor, el govern socialdemòcrata danès va pactar la setmana passada amb una majoria parlamentària un nou paquet d'iniciatives per augmentar la seguretat, tant a les zones d'oci nocturn com en altres llocs molt concorreguts, com les estacions de tren. "Per desgràcia, hem vist massa exemples d'assalts brutals a persones aleatòries en espais públics", va argumentar Haekkerup.
Segons aquest nou acord, un cop s'aprovin les reformes legislatives necessàries, es podrà expulsar d'una determinada zona d'oci nocturn els que hi hagin creat aldarulls o situacions d'inseguretat, malgrat que no hagin fet res d'il·legal. A més, s'obligarà tots els locals d'aquestes àrees a augmentar els vigilants de seguretat, i hi estarà prohibida la venda d'alcohol durant la nit (en botigues, no dins dels bars) com a mesura per acabar amb els botellons, que s'han incrementat a les grans ciutats els últims anys.
Segons les estadístiques presentades pel govern, la violència a l'oci nocturn afecta molt més sovint els joves: en total, sis de cada deu víctimes tenen entre 16 i 24 anys. A més, la proporció d'agressions a l'oci nocturn que tenen com a víctimes persones aleatòries o sense motiu específic és el doble de gran que en altres tipus de violències.
"Senzillament, no podem acceptar que grups d'homes joves amb comportaments amenaçadors recorrin a la violència o a amenaces, generin inseguretat en la gent i restringeixin la seva llibertat a l'espai públic", va resumir el ministre de Justícia.