Internacional01/02/2022

Les deixalles mèdiques s'han multiplicat per deu a causa de la pandèmia, diu l'OMS

Un de cada tres centres hospitalaris no està prou equipat per gestionar deixalles, i això genera riscos sanitaris i mediambientals

S.S.
i S.S.

BarcelonaLes deixalles mèdiques s'han multiplicat per deu a causa de la pandèmia de covid-19. Mascaretes, vestits protectors, però també xeringues i ampolles de vacuna o tests usats de covid han passat a engreixar les tones de rebuig que generen cada any les instal·lacions sanitàries, fins a un punt que resulta "perjudicial per a la salut i per al medi ambient", segons l'informe publicat aquest dimarts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "Hem trobat que el covid-19 ha incrementat les càrregues de rebuig sanitari fins a 10 cops", va explicar en roda de premsa Maggie Montgomery, tècnica de l'OMS que ha participat en l'estudi.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estudi, però, només ofereix dades concretes de les tones de material distribuït pel programa de l'ONU: més de 87.000 tones d'equips de protecció personal (PPE), 140 milions de kits de tests que van generar 2.600 tones de rebuig, la majoria plàstic, i fins a 144.000 tones de deixalles en forma de vials de vidre, xeringues, agulles i caixetes de seguretat per transportar els 8.000 milions de dosis de vacuna administrats globalment pel seu programa.

Cargando
No hay anuncios

Fora del seu propi programa de subministrament, l'OMS ha constatat també que en general fins a un 30% dels centres sanitaris del món (fins al 60% en el cas dels països pobres) no estan equipats de forma suficient per gestionar la quantitat de deixalles que produeixen i encara menys la càrrega extra que ha suposat el covid-19. Això exposa els treballadors sanitaris "al risc de patir ferides, cremades o patògens per microorganismes" i a les comunitats que viuen a prop d'abocadors a respirar aire contaminat per la crema de rebuigs, mala qualitat de l'aigua o l'exposició a elements cancerígens que puguin emetre.

Cargando
No hay anuncios

Segons Montgomery, una percepció errònia de la possibilitat de contagi a través de les superfícies ha conduït arreu del món a un "ús excessiu de material protector", especialment guants però també vestits de cos sencer.

Aquest creixement exponencial de les deixalles sanitàries, que van a parar als sistemes de rebuig perquè la possibilitat d'infecció en fa impossible el reciclatge, ha deixat en evidència les deficiències que ja eren estructurals en molts llocs en la gestió d'aquest tipus de residus. El covid-19 ha obligat el món a tenir en compte els aspectes descuidats del flux de residus i com produïm, utilitzem i descartem els nostres recursos sanitaris", deia Maria Neira, directora de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l'OMS, que ha recordat que molts països es van comprometre en l'última cimera climàtica de l'ONU a millorar la seva gestió dels residus mèdics, que són en bona part residus plàstics.