Un defensor de reinstaurar la pena de mort, nou president de Guatemala

El candidat conservador Alejandro Giammattei guanya la segona volta de les eleccions

Alejandro Giammattei celebra la seva victòria a les eleccions a la seu del seu partit a Ciutat de Guatemala.
Asier Vera
12/08/2019
3 min

Ciutat de Guatemala"He votat per Alejandro Giammattei, perquè és l'opció menys dolenta perquè no guanyi Sandra Torres", assegura Cecilia Montsó. "No era la millor opció, però cal donar l'oportunitat a algú nou", assenyala Vicky Galicia. "No tenia altra opció que votar en contra d'una persona que jo no creia que fos l'adequada per al país", sosté Persi Solís.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així argumenten la seva decisió la majoria de votants que han donat la victòria al candidat del partit de dretes Vamos, Alejandro Giammattei, en les eleccions celebrades aquest diumenge a Guatemala. Ha aconseguit el 57,95% dels sufragis (1,9 milions), enfront del 42,05% (1,3 milions) de Sandra Torres, candidata de la formació socialdemòcrata Unitat Nacional de l'Esperança. Així, qui defensa la reinstauració de la pena de mort al país centreamericà per a determinats reclusos i s'oposa a l'avortament i al matrimoni homosexual assumirà la presidència de Guatemala a partir del 14 de gener del 2020 en substitució de Jimmy Morales.

Per la seva banda, Torres no només ha patit una nova derrota política a dues eleccions consecutives, sinó que també podria acabar a la presó en les pròximes setmanes un cop perdi la seva immunitat com a candidata. Serà llavors quan podrà ser investigada per la fiscalia de Guatemala, que l'acusa dels delictes d'associació il·lícita i finançament electoral il·lícit per no reportar 27,7 milions de quetzals (uns 3,4 milions d'euros) rebuts durant la campanya electoral del 2015, en la qual també va quedar en segon lloc.

Després de la seva còmoda victòria amb una diferència de més de 500.000 vots respecte a la seva rival, Giammattei ha tornat a insistir: "Farem tot el que estigui a les nostres mans" perquè "es faci justícia" i es processi Sandra Torres. Fa uns dies el mateix Giammattei va acudir a la fiscalia per demanar que s'impedeixi a Torres abandonar el país centreamericà per evadir la justícia. De moment, qui va ser primera dama de Guatemala durant el govern d'Álvaro Colom entre el 2008 i el 2012 no ha felicitat el guanyador dels comicis, cosa que ha alimentat els rumors que la candidata a la presidència ja podria haver fugit del país.

Entre reixes durant deu mesos

Alejandro Giammattei, de 63 anys i metge de professió, és un veterà de la política, fins al punt que aquesta era la quarta ocasió en què intentava aspirar a la presidència des del 2007. Ja va formar part del govern d'Óscar Berger com a director del sistema penitenciari entre el 2005 i el 2007. Durant aquest període van morir set presos durant l'assalt d'un centre penitenciari el 2006 per part de les forces policials per suposadament reprendre el control del recinte. Arran d'això, Giammattei va estar deu mesos entre reixes l'any 2010, acusat d'aquesta execució extrajudicial, si bé el 2011 es va tancar la investigació després que no es trobessin indicis de la seva participació. Durant el temps que va estar privat de llibertat, va escriure el llibre 'Relato de una injusticia', en què es mostra implacable amb les bandes, que titlla de "terroristes".

Separat i pare de tres fills, pateix esclerosi múltiple des de fa 40 anys i, per això, sempre va acompanyat de dues crosses. Promet fer front al crim organitzat, a la delinqüència comuna i al narcotràfic "amb nivells de testosterona". Giammattei reconeix que no pot prometre que acabarà amb la pobresa de Guatemala, que afecta sis de cada deu persones, però es compromet a reduir-ne els índexs, i ha anunciat un pla d'innovació i desenvolupament que preveu la creació d'un milió de llocs de treball per frenar la migració als Estats Units.

"En política es tracta de donar la cara fins i tot quan es cometen errors, i jo sempre la dono", defensa. Giammattei vol crear una comissió nacional contra la corrupció, que substituirà la CICIG, un organisme de l'ONU que dona suport des del 2007 a la fiscalia i amb el qual no està d'acord. Un dels primers anuncis que ha fet el futur president és que no hi haurà festa en la presa de possessió del seu càrrec, perquè "no se celebra anar a treballar". "Ens hem preparat per governar", destaca, i nega qualsevol similitud amb l'executiu de l'encara president de Guatemala, Jimmy Morales: "Nosaltres donem la cara i sabem què fer, de manera que generarem ocupació i iniciarem una reforma educativa i de salut", assegura.

stats