Internacional09/08/2015

El papa defensa l'abolició de les armes nuclears en l'aniversari de la bomba de Nagasaki

L'alcalde de la ciutat nipona critica el primer ministre japonès per la reforma militar que trenca amb el pacifisme constitucional

Efe
i Efe

NagasakiEl papa ha recordat aquest diumenge el bombardeig atòmic a les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki de fa 70 anys, fets als que ha dedicat l'oració de l'Angelus.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Fa setanta anys, el 6 i el 9 d'agost de 1945, es van produir els terribles bombardejos atòmics a Hiroshima i Nagasaki. Després de tant de temps aquest tràgic esdeveniment encara suscita horror i repulsió", ha dit Francesc."S'ha convertit en un símbol del desmesurat poder destructiu de l'home quan fa un ús pervers dels progressos de la ciència i la tècnica i constitueix una crida perenne a la Humanitat, perquè rebutgi per sempre la guerra i acabi amb les armes nuclears i la destrucció massiva".

Cargando
No hay anuncios

El papa ha afegit: "Que de cada terra s'elevi una única veu: no a la guerra i a la violència i sí al diàlegi i a la pau". "Amb la guerra sempre es perd: l'única manera de guanyar una guerra és no fer-la", ha conclòs.

Actes a Nagasaki

Cargando
No hay anuncios

A Nagasaki, que aquest diumenge ha commemorat el 70 aniversari del crim on van morir 74.000 persones, el primer ministre japonès Shinzo Abe ha reiterat el compromís del seu país contra les armes nuclears, després que fa un mes el seu govern fos criticat per haver impulsat una reforma militar que qüestiona el pacifisme constitucional nipó.

"Com a únic país que ha experimentat els horrors d'un atac nuclear, liderarem els esforços per aconseguir un món lliure d'armes atòmiques" ha dit Abe en el seu discrus davant d'unes 6.700 persones. El primer ministre també ha volgut asegurar que seguirà respectant els principis antinuclears que el Japó va adoptar el 1967 defensant-se dels crítics que l'acusen d'obrir la porta a que el seu exèrcit pugui transportar armes nuclear en operacions de suport als aliats.

Cargando
No hay anuncios

Tant l'alcalde de Nagasaki, Tomishia Taue, com el representant dels supervivents han criticat la reforma militar d'Abe. "Mai hem d'oblidar el principi antinuclear, sobre el qual s'ha construït la prosperitat del Japó actual. No podem oblidar els records tràgics que ens va deixar la guerra", ha dit l'alcalde.