Les debilitats de Clinton tornen a aflorar amb l’afer dels correus
La seva entrevista amb l’FBI genera més dubtes sobre el seu perfil
WashingtonUna ombra de dubte plana sobre Hillary Clinton des dels seus dies a la Casa Blanca com a primera dama. Els sondejos mostren, una vegada i una altra, que una majoria dels seus conciutadans no li tenen confiança i la veuen com una persona deshonesta. De fet, la seva popularitat ha sigut baixa durant gran part de la seva carrera política i només va tenir una treva quan era secretària d’Estat dels Estats Units.
L’entrevista de l’FBI amb Clinton de dissabte passat per l’afer dels correus electrònics ha generat més dubtes sobre la seva candidatura presidencial entre els votants i ha proporcionat nou material per als atacs contra ella al seu rival, el candidat republicà Donald Trump. Tot i que la trobada amb la policia federal va ser voluntària, la investigació sobre si Clinton va violar la llei fent servir el seu correu electrònic privat per a temes oficials quan era secretària d’Estat continua debilitant la seva campanya.
Molt pocs a Washington creuen que la candidata demòcrata sigui processada per aquest tema. Els fiscals i els agents federals que investiguen el cas van assegurar recentment al diari The Washington Post que no han trobat proves que l’ús del correu privat fos il·legal. En les pròximes setmanes l’FBI podria anunciar els resultats de la seva investigació. Si no es troben indicis de delicte, Clinton estaria lliure, però les sospites sobre ella, molt probablement, seguiran.
De fet, la revelació d’una trobada entre la fiscal general de l’Estat, Loretta Lynch, i l’expresident nord-americà Bill Clinton divendres passat contribuirà de ben segur a mantenir viu l’escàndol, que es va destapar ja fa més d’un any. Lynch, que té la decisió final sobre si es processa o no Hillary Clinton, va assegurar que la conversa va ser informal i que van parlar de golf i de la família. Els avions dels dos polítics van coincidir dilluns passat a l’aeroport de Phoenix.
Amb l’explicació de Lynch no n’hi va haver prou i, de seguida, es va generar una gran tempesta política sobre la integritat de la investigació de l’FBI i del departament de Justícia, que Lynch dirigeix, contra Hillary Clinton. Per intentar aturar les crítiques, la fiscal va afirmar que acceptarà les recomanacions que faci la policia federal un cop hagin sigut revisades pels supervisors del departament.
Per als republicans i el seu candidat, Donald Trump, la conversa de Bill Clinton amb Lynch demostra que l’aspirant presidencial demòcrata creu que està per damunt la llei. “És impossible que l’FBI no recomani processar Hillary Clinton”, va tuitejar Trump aquest cap de setmana. “El que va fer està malament! I el que va fer en Bill és estúpid”.
Els escàndols de Clinton
Tant la revelació de la conversa entre Lynch i Bill Clinton com l’entrevista de Hillary Clinton amb l’FBI han arribat la mateixa setmana que el Congrés ha publicat les conclusions de la seva investigació sobre l’atac terrorista contra l’ambaixada de Bengasi el setembre del 2012, que va acabar amb la mort de quatre nord-americans, entre ells, l’ambaixador Christopher Stevens.
Els republicans consideren que aquest atac demostra que Clinton no està preparada per ser presidenta. L’informe de la cambra baixa, però, no va poder demostrar mala actuació de la candidata demòcrata, que quan es va produir l’atemptat era l’alt cap de la diplomàcia americana.
Els correus electrònics i Bengasi són atacs recurrents que els republicans fan servir contra Clinton. I formen part d’una llista d’escàndols que han envoltat la demòcrata durant els seus anys en la política. Des dels seus discursos a Wall Street o les polèmiques contribucions de països estrangers a la Fundació Clinton passant per l’afer Lewinsky o el cas immobiliari Whitewater quan el seu marit era governador d’Arkansas, els Clinton han alimentat el sentiment de desconfiança que molts ciutadans tenen d’ells.