Internacional02/02/2016

La UE proposa que Londres pugui restringir les prestacions als treballadors estrangers

Brussel·les publica les bases de l'acord per assegurar el manteniment del Regne Unit a la UE

Marc Vidal
i Marc Vidal

BarcelonaLes negociacions entre el Regne Unit i la UE per evitar el Brexit s'acceleren. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha presentat aquest migdia la proposta sobre l'encaix d'aquest país a Europa, que serà sotmesa a consideració de tots els estats membres.

Entre les mesures que posa sobre la taula Tusk hi ha l'activació d'un mecanisme automàtic per restringir les prestacions als treballadors estrangers que s'instal·lin al Regne Unit en el cas d'una "situació excepcional".

Cargando
No hay anuncios

El president del Consell Europeu avala algunes de les demandes fetes pel primer ministre britànic, David Cameron, en el sentit que l'euro no condicioni la resta de socis europeus però assegura que aquesta intenció no pot suposar un "veto" sobre les decisions que es prenguin en relació a l'euro.

Tusk també recull la idea de relligar molt més els parlaments nacionals a la dinàmica europea i garanteix el dret del Regne Unit a quedar al marge de la clàusula "cada cop més unió" que recullen els tractats de la UE.

Què es negocia?

Sobre la taula: la futura relació entre Londres i Brussel·les

Cargando
No hay anuncios

Cedint a les pressions dels euroescèptics, dins i fora del seu partit, el primer ministre britànic, David Cameron, va prometre la celebració d'un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE en aquesta legislatura.

Cameron vol repensar la relació que té el seu país amb el club europeu i garantir-se que no estarà sotmès al dictat de Brussel·les en qüestions sensibles com les prestacions socials o la regulació dels mercats financers.

Què demana Cameron?

Menys Europa i blindar l'accés al mercat únic

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre britànic va concretar les seves demandes en una carta enviada al president del Consell Europeu, Donald Tusk, el novembre passat.

Cameron vol tenir les mans lliures per restringir l'arribada d'immigrants al Regne Unit i assegurar-se que quedar fora de l'Eurozona mai serà un perjudici per l'economia del seu país.

A més, reclama suspendre l'aplicació de la clàusula "cada cop més units" que està inscrita als tractats europeus.

Cargando
No hay anuncios

El punt més crític de la negociació és la qüestió de restringir les ajudes als ciutadans europeus que s'instal·lin al Regne Unit ja que això viola el principi de la lliure circulació.

La proposta que hi ha sobre la taula és que el Regne Unit pugui activar un "fre d'emergència" per limitar aquestes prestacions si considera que el seu estat del benestar corre perill.

Quan es votarà?

Downing Street treballa amb la perspectiva del juny

Cargando
No hay anuncios

La pròxima data marcada al calendari és el 18/19 de febrer. Aquell dia es reuniran els caps d'estat i de govern de la UE amb la perspectiva d'arribar a un acord i sotmetre'l a referèndum al Regne Unit.

David Cameron va anunciar que la votació seria abans d'acabar el 2017 i la idea és avançar el calendari de manera que la consulta es faria abans de l'estiu, probablement el mes de juny.

Què diuen les enquestes?

El 'no' lidera els últims sondejos

Cargando
No hay anuncios

Abans de concretar-se l'acord entre Londres i Brussel·les, el 'no' s'ha situat al capdamunt de les enquestes.

Segons l'empresa que ha fet aquesta enquesta, YouGov, si abans de l'estiu el 'no' estava al voltant d'un 35%, aquesta posició ha anat guanyant suports paral·lelament l'esclat de la crisi de refugiats.